MNOGI MOGU DA NAPRAVE MINI ODMOR! Stiže nam novi "talas" NERADNIH DANA: Donosimo detaljan kalendar za celu 2024. godinu kako biste ih PAMETNO ISKORISTILI!

Autor: D.B.

Vesti

28.12.2023

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezno pogledajte!

MNOGI MOGU DA NAPRAVE MINI ODMOR! Stiže nam novi "talas" NERADNIH DANA: Donosimo detaljan kalendar za celu 2024. godinu kako biste ih PAMETNO ISKORISTILI!

Foto: shutterstock

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, građani Srbije će imati priliku da uživaju u tri neradna dana, i to 1., 2., i 7. januara. Nakon januara, sledeći neradni dani očekuju nas u februaru povodom Dana državnosti, koji se obeležava 15. i 16. februara, a ove godine padaju u četvrtak i petak.

Praznik rada garantuje dva slobodna dana, 1. i 2. maj, dok će pravoslavni vernici imati šest vezanih slobodnih dana za vreme Uskršnjih praznika, od 3. do 6. maja.


Uskršnji praznici za katoličke vernike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica obeležavaju se od 29. marta do 1. aprila. Takođe, prvi dan Ramazanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice je 10. aprila.


Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se radno 22. aprila, kao i Dan pobede 9. maja. Pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna, dok je pripadnicima jevrejske zajednice slobodan dan 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.


Naredne godine, Dan primirja u Prvom svetskom ratu će biti neradni ponedeljak, 11. novembar. Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvi dan Božića, 25. decembar, takođe se neće raditi.

U slučaju da neki od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana, ali se ovo pravilo ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici. Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kada njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading