JEDNAKOST JE PRIORITET: Kraljevo među prvim gradovima potpisalo povelju za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou

Autor:

Vesti

22.10.2023

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisivanje povelje pratio je i lokalni akcioni plan za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnom nivou, kao i druga značajna strateška dokumenta na ovu temu.

JEDNAKOST JE PRIORITET: Kraljevo među prvim gradovima potpisalo povelju za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou

Foto: Republika, Facebook

Grad Kraljevo je među prvim gradovima u Srbiji (maj 2012.) koji je potpisao Evropsku povelju za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou i od tada kontinuirano radi na unapređivanju rodne ravnopravnosti. 

Rodna ravnopravnost podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, jednake mogućnosti za ostvarivanje prava. Cilj rodne ravnopravnosti je da žene imaju ista prava i mogućnosti kao i muškarci. 

Foto: Republika

Gradski parlament je doneo strateška dokumenta na temu rodne ravnopravnosti

Paralelno sa potpisivanjem Evropske povelje, gradski parlament je doneo lokalni akcioni plan za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnom nivou sa produženim delovanjem na 2020, a naredne godine - 2021, doneta je Strategija sa Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost za period od 2021- 2026. 

Koliko je ova tema visoko na listi prioriteta govori i podatak da je u toku izrada Plana razvoja grada Kraljeva do 2030. u kome je rodna ravnopravnost postavljena kao jedan od horizontalnih ciljeva (sve mere koje se planiraju ovim planom razmatraju se i sa aspekta rodne ravnopravnosti). 

U Kraljevu se rodnom ravnopravnošću bavio Savet za rodnu ravnopravnost, osnovan od strane Skupštine grada, a posle donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti (2021.), osnovana su tela - Komisija za rodnu ravnopravnost u Skupštini jedinice lokalne samouprave kao stalno radno telo i Savet za rodnu ravnopravnost koga čine imenovana i postavljena lica, predstavnici ustanova, organa...

Pošto je 2008. promenjen izborni zakon - obavezno je veće učešće žena u vlasti, i situacija u lokalnom parlamentu se promenila dratično. Danas od 70 odbornika njih 23 su žene, dok ih je ranije bilo svega 11. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading