JEDNO DETE TERORIŠE ČITAV RAZRED! Jezivo vršnjačko nasilje u Barajevu, roditelji više ne puštaju decu u školu!

Autor:

Vesti

04.10.2023

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već tri nedelje 24 učenika 6. razreda Osnovne škole "Knez Sima Marković" iz Barajeva ne ide u školu. Razlog je - nasilnik zbog koga većina trpi vršnjačko nasilje i oseća se nebezbedno.

JEDNO DETE TERORIŠE ČITAV RAZRED! Jezivo vršnjačko nasilje u Barajevu, roditelji više ne puštaju decu u školu!

Foto: shutterstock

Vršnjačko nasilje

- Plašimo se za bezbednost naše dece. Sve smo pokušali, nadležne institucije su bez rešenja. Mi više ne možemo da trpimo. Naša agonija traje već godinu dana i niko ništa ne preduzima. Dete maltretira ceo svoj razred, ali i druga odeljenja. Nakon masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", uplašili smo se i obustavili nastavu - navodi Milan Gorunović, zabrinuti otac dečaka koji trpi vršnjačko nasilje.

Otac dodaje i da su sa problemom upoznati lokalna samouprava, škola, Ministarstvo prosvete, policija, socijalno i ističe – problem ne može da se reši.

- Danas smo bili u Centru za socijalni rad i rečeno nam je da oni ne mogu da nam pomognu. Imaju svoje zakone koji u ovom slučaju ne mogu ništa da reše. Od njih smo kao odgovor dobili da će roditelji dečaka zajedno sa njim biti poslati kod psihologa - priča naš sagovornik.

Republika

Foto: Shutterstok

Vršnjačko nasilje

"Kao da dete šaljem na ratište"

Roditelji kažu da od torture nasilnika nisu izuzeta ni deca iz drugih odeljenja.

- Svakog dana kada sam slao dete u školi, imao sam osećaj kao da ga šaljem na ratište. Taj dečak je dosta krupan i jak. Ometa časove, cepa deci sveske i vežbanke. Neretko ih bode šestarom, davi, fizički nasrće na njih. Mnogo puta smo do sada prijavili, međutim, u evidenciji Centra za socijalni rad postoji samo jedna prijava. Očigledno da su sve naše prijave završile u fioci - navodi očajni otac za Blic.

Kako dodaju, išao je čak dotle da je i deovjčicu na silu ubacio u školski otoalet i terao je da skine majicu.

Republika

Foto: shutterstock

Vršnjačko nasilje

- Otac te devojčice bio je šokiran. Odmah je otišao da prijavi slučaj policiji, samo što to očigledno nigde nije zabeleženo - tvrdi otac.

Prema njegovim rečima, nekoliko dece je čak završilo i u bolnici sa teškim povredama, te da je to bio alarm da deca više ne odlaze na nastavu.

- Nastavnici nas podržavaju, i njima je muka od cele ove situacije. Šalju deci materijal za rad i učenje od kuće. Ne mogu da održe nastavu zbog tog dečaka, a i svesni da neko može biti povređen prihvatili su ovu opciju. Majka nasilnog dečaka čak podnosi prijave protiv roditelja, direktora i nastavnika - navodi otac.

Razredni starešina napustio radno mesto

Zbog pritiska majke deteta koje vrši nasilje nad drugom decom, jedan razredni starešina je već napustio to mesto, istakli su roditelji.

Republika

Foto: shutterstock

Vršnjačko nasilje

- Ona štiti svoje dete i ne želi da potpiše da ide u specijalnu školu. Iz škole nam je rečeno da dete ne može biti ispisano bez saglasnosti roditelja. To je suludo, da li to znači da dete može da radi šta hoće i da mu niko ništa ne može? Pa upravo zbog tog deteta, jedan učenik završio je na Institutu za majku i dete, a drugi u Tiršovu. Ne znam šta treba da se desi da bi neko odreagovao? - rekao je otac.

Roditelji čija deca već tri nedelje ne odlaze u školu mole nadležne institucije za pomoć, te navode da će, ukoliko se ništa ne preduzme, stupiti u štrajk!

- Očajni smo, ne želimo više ovo da trpimo. Direktor škole je naveo da će dete dobiti pratnju, ali tako je bilo i prošle godine pa se sve vratilo na staro. Želimo da pošaljemo decu u školu u kojoj će biti bezbedni! - navode očajni roditelji.

"Blic" nije uspeo da stupi u kontakt sa direktorom škole, a na telefone dostupne na sajtu niko se nije javljao. Uputili smo mejl sa pitanjima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dolazi zima

04.10.2023 10:10

Ranije pada mrak. Pozvati Kostu da reši problem.

Srba

04.10.2023 11:57

Ako se ne reši problem ovaj je kandidat da postane Kosta 2.