ČEKA NAS POTPUNI TEMPERATURNI OBRT! Meteorolog najavio ozbiljnu promenu: Zbog vrućina upaljen meteoalarm, evo kad stiže RASHLAĐENJE!

Autor:

Vesti

23.08.2023

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

ČEKA NAS POTPUNI TEMPERATURNI OBRT! Meteorolog najavio ozbiljnu promenu: Zbog vrućina upaljen meteoalarm, evo kad stiže RASHLAĐENJE!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Pixabay.com

Jutro vedro, a po kotlinama jugozapadne Srbije, kao i na Pešterskoj visoravni, kratkotrajna magla. Posle podne u brdsko-planinskim predelima pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab promenljiv. Najniža temperatura od 15 do 23, najviša od 34 do 37.

U Beogradu posle vedrog jutra, u toku dana pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab promenljiv. Najniža temperatura od 20 do 23, najviša oko 36.

Slobodan Sovilj, hidrometeorolog, otkrio je vremensku prognozu za narednih nedelju dana, prenosi Kurir.

Na pitanje koliko će potrajati tropske temperature, Sovilj je objasnio:

- Cela sedmica biće u znaku visokih temperatura, samo će četvrtak biti malo niže temperature i to stepen, dva. U najvećim gradovima minimalne temperature se neće spuštati ispod 22-23 stepena - rekao je Sovilj.

Na komentar voditeljke da, zapravo, leta uopšte nije i bilo Sovilj objašnjava da topli talas stiže iz Afrike, preko oblasti Alpa do Balkana.

- Najizraženiji je u Španiji i tamo su temperature i 45 stepeni, dok je u našem području niže, ali biće iznad proseka i zahtevaju izdavanje meteo-alarma koji će biti na snazi do kraja ove sedmice - ponovio je Sovilj.

Nakon ovog toplog talasa, u nedelju već stiže zahlađenje.

- Od ponedeljka počinje zahlađenje, pad temperature za više od 10 stepeni, uz kiše, grmaljavine, pljuskove, ali već posle nekoliko dana ćemo se opet vratiti u domen tropskih temperatura - rekao je Sovilj.

Naglo snižavanje temperature za više od 10 stepeni, može negativno da deluje na meteopate i hronične bolesnike, pa se savetuje oprez.

RHMZ najavio promenu vremena

- Do kraja sedmice u većem delu Srbije pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama od 33 do 37 °S, zbog čega će na snazi biti žuti i narandžasti meteoalarm.

- Usled povećanja nestabilnosti, uz dnevni razvoj oblačnosti, popodnevni lokalni plјuskovi sa grmlјavinom očekuju se u četvrtak (24.08.), dok se u ostalim danima, kao retka i izolovana pojava očekuju tek ponegde u planinskim predelima. Pad temperature i naoblačenje prognozira se za poslednju sedmicu avgusta (od 28. avgusta), kada će ponovo biti uslova za kišu i plјuskove u svim krajevima - navodi se u najavi RHMZ.

Upaljen narandžasti meteo alarm

U većem delu Srbije, izuzev jugozapad, na snazi je narandžasti meteo alarm zbog ekstremnog visokih temperatura. Na jugozapadu je upaljeno žuto upozorenje zbog visokih temperatura, ali i grmljavine. Opasnost od pojave grmljavine je i na teritoriji istočne i jugoistočne Srbije, kao i na području KiM.

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading