STIŽE NOVI TALAS IZ REGIONA - SRBIJI PONOVO PRETE POPLAVE! Nivo Save će porasti za dva metra, oglasio se poznati klimatolog: Naredna četiri dana su ključna

Autor:

Vesti

08.08.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nivo Save u Beogradu će u naredna četiri dana porasti za dva metra, ali nema razloga za paniku, navodi klimatolog Vladimir Đurđević.

STIŽE NOVI TALAS IZ REGIONA - SRBIJI PONOVO PRETE POPLAVE! Nivo Save će porasti za dva metra, oglasio se poznati klimatolog: Naredna četiri dana su ključna

Foto: Tanjug/HINA/Edvard Šušak

Poplave

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da u Srbiju stiže talas visokog vodostaja i to u naredna četiri dana, pa će tako nivo Save porasti za dva metra.

Đurđević navodi da smo daleko od nivoa koji se smatraju pripremom za odbranu od poplava.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da će talas visokog vodostaja stići u naredna četiri dana.

- Mislim da će nivo Save u Beogradu porasti za dva metra, ali smo daleko od nivoa koji se smatraju pripremom za odbranu od poplava, od redovne i vanredne odbrane od poplava - kaže on.

Đurđević kaže da imamo dovoljno prostora u rečnom koritu da primimo i više vode nego što će doći za četiri dana.

- Kad će biti vrh talasa visokog vodostaja je pitanje, ali će u narednih šest-sedam dana da se smiri situacija - napominje klimatolog.

Objašnjava da Sava na svom toku ima više retenzija, odnosno mesta gde može voda da se ispusti, neki put planski, a neki put to priroda sama radi. Te retenzije mogu da prikupe veliku količinu vode i da smanje poplavni talas u trenutku kada dođe do Beograda ili kada bude kod Šapca i Sremske Mitrovice.

- Nije situacija toliko kritična da budemo posebno zabrinuti, treba pratiti neuobičajene situacije ili stanja - podvukao je Đurđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading