SVE VIŠE DECE OBOLEVA OD KAMENA U BUBREGU! Alarmantni rezultati medicinskih ispitivanja!

Autor:

Vesti

27.07.2023

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod mladih se ova bolest teže otkriva jer daje simptome slične stomačnim virusima, kaže pedijatar Saša Milićević.

SVE VIŠE DECE OBOLEVA OD KAMENA U BUBREGU! Alarmantni rezultati medicinskih ispitivanja!

Foto: Photo by Martin Brosy on Unsplash

Kamen u bubregu doskoro je bila bolest koja se najčešće vezivala za ljude starije dobi, međutim, u poslednje vreme ova pojava se sve češće susreće kod dece, pa čak i kod onih najmlađih, uzrasta do pet godina.

Stručnjaci navode čitav niz razloga za ovu, sve češću pojavu kod dece, a jedan od glavnih je smanjen unos tečnosti, što dovodi do stvaranja kamena ili peska u bubrezima i mokraćnim kanalima.

MANJE ANTIBIOTIKA

Ipak, to svakako ne može biti jedini faktor, te se prema rečima lekara, radi o više uzroka koji dovode do ove bolesti. Primetno je i to da se tokom perioda od 15. do 19. godine, ova bolest javlja češće kod devojčica, dok je kod suprotnog pola pojava kamena u bubregu češća nakon 25. godine.

Brojne studije koje su rađene u Americi ukazale su na to da je stopa kamena u bubregu među decom uzrasta od 12 do 17 godina, od 1984. do 2008, porasla šest odsto, dok je do 2012. porasla 16 odsto.

Prekomerna upotreba antibiotika, kako tvrde stručnjaci, takođe može biti jedan o faktora rizika što se ova bolest sve češće javlja kod najmlađih, a jedna od poslednjih rađenih studija pokazala je i to da su osobe koje su pile neki od pet najčešće propisanih oralnih antibiotika imale 1,3 do 2,3 puta veće šanse za razvoj kamena u bubregu. Stručnjaci upozoravaju i na to da je rizik posebno velik ako se antibiotici nekontrolisano daju deci.

HRANA I VODA

Prema rečima pedijatra Saše Milićevića, ova bolest kod dece je sve češća i to je nešto što je, kako kaže, evidentno i na našim prostorima.

- Apsolutno je primetno da sve više dece ima kamen u bubregu poslednjih godina. To je inače bolest koja se vezuje za osobe starije životne dobi, a ako se ranije i javljalo neko dete, odmah bismo znali iz kog dela Srbije dolazi, zbog sastava vode za piće. Stvari su se, međutim, promenile, ali tu ima više faktora. Jedan od njih svakako je genetika, a drugi razlozi se mogu kriti u sastavu vode koju deca piju, kao i prekomerna upotreba gaziranih pića i gazirane vode, ali i nedovoljna količina tečnosti. Ono što takođe može biti jedan od razloga jeste i hrana koja je danas, nažalost, sve lošijeg kvaliteta, sa puno začina i soli - objašnjava Milićević.

On navodi da se kod dece kamen u bubregu teže otkriva jer daje simptome slične stomačnim virusima.

- S obzirom na to da pojava kamena u bubregu izaziva bolove u stomaku i mučnine, kod dece se najčešće pomisli prvo na stomačni virus. Međutim, detaljnijom analizom na kraju se utvrdi da je u pitanju pesak ili kamen u bubregu. Često se prvobitno javlja pesak u mokraći, koji kasnije prelazi u kamen, a za ovu bolest je često karakteristično i da se vraća - ističe Milićević za Srpski telegraf.

Stopa ove bolesti među mlađom populacijom porasla čak 16 odsto.

Simptom je oštar bol u stomaku

Prema rečima stručnjaka, pojava kamena u bubregu u dečjem uzrastu predstavlja visok faktor rizika za razvoj težih bolesti bubrega u odraslom dobu, kao što su gubitak funkcije bubrega, ali i smanjenje gustine kostiju.

Simptomi ove bolesti najčešće su oštar bol u donjem delu leđa ili donjem stomaku, ružičasta, braon ili crvena boja urina, učestala potreba za mokrenjem, neprijatan miris urina... Ipak, postoje i mališani koji nemaju nijedan od ovih simptoma, već samo bolove u stomaku.

Više tečnosti

Savet lekara, kada je reč o ovoj pojavi kod dece, svakako je veća količina unosa tečnosti, naročito u letnjim mesecima.

To je, kako ističu, najbolja preventiva, a po boji mokraće moguće je utvrditi da li dete pije dovoljne količine tečnosti. Ukoliko mokraća ima boju svetle limunade, to znači da dete konzumira dovoljnu količinu vode, ako je boja tamnija, to je znak da je potrebno više tečnosti.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading