DRUGA STRANA PRIČE: Pas u čuvaonici Jasenak preminuo od srčanog udara!

Autor:

Vesti

04.07.2023

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pas rase engleski buldog preminuo od srčanog udara u Centru za čuvanje pasa i mačaka ,,Jasenak".

DRUGA STRANA PRIČE: Pas u čuvaonici Jasenak preminuo od srčanog udara!

Foto: Centar Jasenak

Pas rase engleski buldog koji je preminuo u Centru za čuvanje i pse ,,Jasenak" umro je od posledica srčanog udara, pokazuje obudkcijski nalaz koji je rađen na Veterinarskom fakultetu u Beogradu

Naime, nakon što su na društvenim mrežama vlasnici psa optužili Centar za čuvanje pasa i mačaka ,,Jasenak" da je zbog nemarnosti i zanemarivanja njihov pas preminuo, oglasio se i vlasnik Centra, veterinar Zoran Dragaš.

Gospodina Stojana Anđelkovića lično ne poznajem. Kontakt je ostvaren preko njegovog oca gospodina Zorana Anđelkovića, koji je naš komšija u mestu gde se nalazi Centar. Tako da je Ričard kod nas bio gost ove, ali i prethodnih godina. Ričard nije umro od toplotnog udara. Obdukcioni nalaz nedvosmisleno je pokazao da je Ričard imao urođenu srčanu manu, koja nije od strane vlasnika dijagnostifikovana, te tako ni lečena godinama unazad. Nelečena srčana mana, kod psa starog 6 godina može dovesti do iznenadnog uginuća psa - istakao je vlasnik i dodao:

Nakon što se utvrdilo da je pas Ričard preminuo, istog dana u 6:20h ujutru, 21.06.2023 obavestio sam telefonskim putem gospodina Zorana Aranđelovića (mesto prebivališta Obrenovac), oca Stojana Aranđelovića, da je pas pronađen mrtav, te sam na svoju inicijativu a uz usmenu dozvolu Zorana Aranđelovića predložio obdukciju i lično odneo Ričardovo telo na Veterinarski Fakultet Univerziteta u Beogradu gde je obdukcija i sprovedena na katedri za Sudsku medicinu.

Podsetimo,  vlasnici psa, rase negleski budlog, napisali su na društvenim mrežama sledeće:

- Krenuvši na kraći odmor 14. juna ostavili smo našeg psa Ričarda, rase engleski buldog, u pansionu za pse ,,Jasenak" u istoimenom selu nadomak Obrenovca. Mislili smo da našeg mezimca ostavljamo u sigurnim rukama, jer je vlasnik pansiona veterinar Zoran Dragaš. Nakon povratka s mora, sačekala nas je strašna vest. Umesto da ,,pokupimo" našeg psa, javljeno nam je da možemo da pokupimo samo njegovo telo, jer je ugionuo dan pre nego što smo se vratili - napisali su vlasnici na društvenoj mreži i dodali:

- Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti toplotni udar. Kakv diletant, neznalica ili samo neodgovoran i bezobrazan čovek je taj Zoran?! Daš mu najvoljenijeg ljubimca na čuvanje, a on ti ga ubije. Ričarda je pokosio prvi toplotni talas. Vrsni veterinar, kakvim se predstavlja,  morao je znati da to može biti smrtonosno po rasu engleskog buldoga. Vodite računa kome ostavljate kućne ljubimce!

Nalaz pokazao da je pas umro od srčanog udara

Obudkcioni nalaz pokazao je da je pas rase engleski buldog umro od posledica srčanog udara.

- Na osnovu anamnestičnih podataka i konstatovanih patamorfoloških promena može da se zaključi da je životinja uginula usled srčanog šoka koji je bio posledica multifaktorijalne prirode. Uzimajući u obzir da je u pitanju brahicefalična rasa pasa koja je osetljiva na visoke spoljašnje temeprature, kao i nalaz na obdukciji koji ukazuje na urođenu dilatacionu kardiomiopatiju i na problem sa koagulacijom , može se najverovatnije pretpostaviti da je do uginuća psa došlo usled kombinacije faktora sredine i predispozicionih faktora (prisutna srčana slabost) - stoji u obdukcionom nalazu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading