RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Snažna grmljavinska oluja približava se Beogradu! Ovo je 8 delova Srbije koji su na udaru obilnih pljuskova i grmljavinskih oluja

Autor:

Vesti

27.05.2023

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pljuskovi, grmljavina i grad pogodiće ove krajeve Srbije.

RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Snažna grmljavinska oluja približava se Beogradu! Ovo je 8 delova Srbije koji su na udaru obilnih pljuskova i grmljavinskih oluja

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se u naredna dva sata na području Beograda očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom, koji će lokalno biti praćeni gradom!

- U naredna dva sata na području Beograda povremeno jaki pljuskovi s grmljavinom, koji će lokalno biti praćeni gradom i jakim vetrom - navodi se u najnovijem upozorenju RHMZ-a.

U saopštenju na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, navodi se da se obilni pljuskovi s grmljavinom i gradom očekuju i na području srednjeg i južnog Banata i zapadne Srbije.

8 delova Srbije do kraja dana na udaru

U ovom času atmosfera nad Srbijom i dalje je veoma nestabilna. Do kraja dana snažih pljuskova sa grmljavinom biće u većem delu Banata, u Sremu, na jugu Bačke, u Mačvi, na području Beograda, u Kolubarskom okrugu, na jugoistoku Srbije i ponegde na Kosovu i Methiji.

U ovim predelima očekuju se lokalno veoma obilni pljuskovi, grad i olujni vetrovi, a na pojedinim lokacijama očekuje se da u veoma kratkom vremenskom intervalu padne preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, piše Telegraf.

Svi ovi padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severostočnoj visinskoj struji prema jugozapadu.

Zbog veoma obilnih padavina u kratkom intervalu, postoji mogućnost od bujičnih poplava, duž manjih tokova i potoka ili usled toga što odvodni sistemi ne mogu da prihvate veću količinu vode, dok opasnosti od izlivanja većih i srednjih reka nema. Opasnost od bujica postoji i na strmim predelima.

Ogroman oprez se preporučuje se u saovraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a pojedine deonice biće i poplavljene. Dodatni oprez preporučuje se u slučaju grmljavinskih oluja i da se uslovi u saobraćaju prilagode vremenskim uslovima, piše Telegraf.

I dok su ovog poslepodnema mnogi predeli Srbije na udaru grmljavinskih oluja i nepogoda, u nekim predelima Srbije je pretežno sunčano i bez kapi kiše, a najmirnija situacije je u delovima centralne, istočne i jugozapadne Srbije.

Iako je dosta kišovito, toplo je, uz temperature u delovima Srbije i do 25-26°C, pa je zbog povećane vlažnosti vazduha veoma sparno i neugodno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading