ZAPALILI SUTJESKU DA BI ZIDALI STANOVE? Slična matrica kao u slučaju nekadašnjeg "Depoa"

Autor:

Vesti

24.12.2022

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruinirana zgrada je godinama prazna, a na zgarištima je mnogo lakše dobiti građevinsku dozvolu, kaže naš izvor iz istrage.

ZAPALILI SUTJESKU DA BI ZIDALI STANOVE? Slična matrica kao u slučaju nekadašnjeg "Depoa"

Foto: ST/Vladimir Lukić

Požar u nekadašnjoj fabrici medicinskih uređaja Sutjeska u Beogradu je najverovatnije podmetnut, tužilaštvo je formiralo predmet i naredilo policiji da prikupi sve potrebne dokaze, saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih istrazi.

Oronula zgrada na Bulevaru despota Stefana bb, koju je u četvrtak oko 19 časova zahvatila vatrena stihija, gorela je više puta u poslednje vreme, što navodi na pomisao da to nije slučajno. Naime, budući da se ta lokacija zbog blizine centra grada smatra atraktivnom, proverava se da li su paljevine možda namerno izazvane.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

- Ta zgrada je već godinama prazna i predstavlja ruglo grada, idealna je lokacija za gradnju nekog novog objekta, a na zgarištima je mnogo lakše doći do građevinskih dozvola. Ta parcela je neugledna, obrasla u korov, možda je neko to iskoristio da natera nadležne da je daju na prodaju - navodi naš sagovornik iz istrage.

STARA IDEJA

Uzrok požara je navodno to što se u jednoj od prostorija zapalila velika količina hartije i zapaljive supstance, zbog kojih se sve vreme osećao neprijatan miris. Ista fabrika gorela je i pre nešto više od mesec dana, samo u drugom krilu.

Da vinovnik ove stihije ne preza ni od čega, govori i činjenica da su, kako se nezvanično saznaje, gorele opasne materije, kao što su antibiotici, ostaci sredstava za čišćenje, pa čak i kancerogeni rastvarači, čijim sagorevanjem nastaju bojni otrovi.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

Stanari okolnih zgrada posle požara koji je izbio noću rekli su da strahuju od ponovnog razbuktavanja i osećaju isparenja hemikalija. Naročito je opasno što se u sklopu tih zgrada nalazi laboratorija u kojoj se i dalje nalaze polomljene boce iz kojih curi neidentifikovana tečnost, a po podu su razbacani burići, flašice i ostala hemija.

Da teorija o tome kako vatru podmeće mafija da bi se dokopala lokacije nije daleko od istine, govori i da su nemački mediji pisali o tome kako se sumnja da brojne požare koji izbijaju širom Evrope podmeće upravo građevinska mafija da bi lakše došla do dozvola.

SLUČAJ "DEPO"

Kada je krajem avgusta 2014. sat i po pre otvaranja do temelja izgoreo tržni centar "Depo" na Vračaru, i tada je bilo sumnji da je reč o namerno izazvanom incidentu. Prema nalazima veštaka, tog dana je izbio kvar na neonskoj svetiljci iznad ulaza u TC, međutim, činjenica da su informacije o tome dugo čuvane, navelo je na zaključak da tu baš nisu čista posla.

Nedugo nakon požara rečeno je da će "Depo" biti renoviran i da će se trgovci vratiti na tezge, posle je bilo ideja da izgorelo zdanje vaskrsne u muzej Gradsko-saobraćajnog preduzeća ili umetnički i zanatski atelje, da bi parcela 2017. bila prodata jednoj izraelskoj kompaniji. U leto prošle godine su počeli radovi i tu će nići stambeno-poslovni kompleks.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ističe da, kada mafija nešto hoće, mafija to i dobije.

- Oni ne biraju način da postignu ono što žele. Ako će im to omogućiti da lakše dođu do željene lokacije, neće se libiti ni da podmetnu požar. Ta priča potpuno ima smisla. S druge strane, požari se podmeću i kada nekog žele da kazne - dodaje Radovanović.

Goreo i kineski tržni centar

Prošlog avgusta goreo je kineski tržni centar u Bloku 70. I tada su kolale glasine da je požar podmetnut i da je nekoliko sličnosti sa "Depoom". Naime, u pitanju su dva objekta koja su u prodaji imala robu široke potrošnje i niske cene, a oba se nalaze na lokacijama atraktivnim za investitore.

Privlačno za investitore

Katarina Lazarević, agent za nekretnine, ističe da ova lokacija nije ekskluzivna kao, recimo, Dedinje, ali da jeste atraktivna. - Tu je ključna blizina grada i privlačno je za investitore da podignu neki novi stambeno-poslovni kompleks. Tu se kvadrat u novogradnji kreće od 2.000 do 2.500 evra - ističe Lazarevićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading