Saradnjom kompanija i škola do adekvatnog obrazovanja đaka

Autor:

Vesti

29.04.2022

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banatski privrednici traže 168 učenika za obuku.

Saradnjom kompanija i škola do adekvatnog obrazovanja đaka

Foto: Promo/Privredna komora

Privrednici Južnobanatskog regiona zainteresovani su za nove obrazovne profile koji bi se formirali u školama na području privredne komore Južnobanatskog regiona kako bi se obezbedio mlad i obučen kadar za rad u kompanijama.

Predlogom plana upisa u školsku 2022/2023. godinu po dualnom modelu obrazovanja, 28 kompanija Južnobanatskog regiona (Pančevo, Vršac, Kovin, Padina, Plandište, Alibunar) iskazalo je potrebu za 168 učenika raspoređenih u 18 obrazovnih profila koji se školuju u devet srednjih stručnih škola.

- PKS-RPK Pančevo je tokom prethodnih godina sprovela brojne aktivnosti u realizaciji modela dualnog obrazovanja. U Mašinskoj školi Pančevo i Ekonomsko-trgovinskoj školi Paja Marganović se već obrazuju bravari-zavarivači, mehaničari motornih vozila, operateri mašinske obrade, tehničari mehatronike, trgovci, kuvari i konobari po modelu dualnog obrazovanja - navodi Zoran Černoh iz RPK Pančevo.

Kako bi obezbedila kadrove za buduće poslovanje, poznata pančevačka ugostiteljska firma „Poko Loko“, koja broji oko 90 zaposlenih, sarađuje sa Ekonomsko-trgovinskom školom “Paja Marganović” iz Pančeva. 

Jelena Šunjkić, direktorka „Poko Loko-a“ navodi da će učenicima biti dodeljen mentor tokom njihove obuke i imaće priliku da uče od najboljih kadrova koji rade u ovom pančevačkom ugostiteljskom objektu.

Republika

Foto: Promo/Privredna komora

 

Po ugledu na najpoznatije i najuspešnije evropske sisteme dualnog obrazovanja, kao što su austrijski i nemački, Srbija je kao prva država u regionu usvojila Zakon o dualnom obrazovanju 2017. godine, čija je puna primena počela 1. septembra 2019. godine.

Proces akreditacije kompanija koje su se uključile u realizaciju modela dualnog obrazovanja je u toku i to: HIP Petrohemija, „ZF Serbia“, „Brose“, „Poco Loco“, Ana Lab, Stari Tamiš iz Pančeva, Industrija skroba iz Jabuke, „Swisslion“, „RDT Swislion Takovo“, Hemofarm iz Vršca, Parilab iz Alibunara, Unilim-VG 89 iz Padine i Žitoblat iz Kupinika.

Gotovo 500 kompanija u Srbiji podnelo je zahtev da se uključi u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj godini od čega su 35 procenata nove firme, one koje do sada nisu učestvovale u ovom vidu školovanja đaka kroz rad. Privreda je preko Privredne komore Srbije podnela i 878 izjava o spremnosti poslodavaca za organizaciju učenja kroz rad, a ponuđena su mesta za 3.600 novih učenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading