ZABOLEĆE VAS GLAVA OD KAMATE: Proverite da li ste na vreme platili ovaj račun, većina redovno zaboravlja

Autor:

Vesti

17.12.2021

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sredinom novembra je dospela poslednja ovogodišnja rata za plaćanje poreza na imovinu.

ZABOLEĆE VAS GLAVA OD KAMATE: Proverite da li ste na vreme platili ovaj račun, većina redovno zaboravlja

Foto: pexels.com

Glavobolja

Porez na imovinu se plaća u četiri rate do 15. u mesecu - februaru, maju, avgustu i novembru. Međutim, malo ljudi zna šta se dešava ako zakasnite sa plaćanjem, kao i kolike su kazne.

Od 2019. godine informacije o porezu mogu se dobiti na sajtu Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije, gde su umrežene su sve opštine, pa ako imate imovinu na teritoriji više opština, one će na vašem nalogu biti objedinjene i imaćete uvid u sva zaduženja zbirno.

Prvo je neophodno da otvorite svoj nalog, a registracija je moguća kako za državljane Srbije, tako i za strane državljane. Međutim, za razliku od nekih drugih usluga, biće vam potrebna takozvana "dvofaktorska autentikacija", a jedan od načina da je dobijete je odlazak na šalter pošte. Nju mogu dobiti svi koji imaju kreiran korisnički nalog tako što će na šalteru zatražiti parametre za prijavu dvofaktorskom auentikacijom.

Kada jednom pristupite u sistem, možete uvek da pratite svoja dugovanja, plaćanja i naredne obaveze, a na ovaj način možete i da podnesete prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

Republika

Foto: pexels.com

Novac

 

KAŠNJENJE I KAZNE

U slučaju da zakasnite sa izmirivanjem obaveza, dužni ste da platite zateznu kamatu koja iznosi 11 odsto godišnje. Poreznici za svaki dan kašnjenja odračunavaju pomenutu kamatu. Međutim, to nije sve. Mnogi dužnici mogu dobiti još jednu kaznu  koja iznosi polovinu neplaćenog poreza, a minimum 5.000 dinara. U praksi to znači da će dužnici koji zaostaju dva kvartala sa plaćanjem, morati da plate 10.000 dinara ili više - ako im je godišnji porez na imovinu veći od 40.000 dinara.

S druge strane, možete i da se pretplatite na porez. Budući da se on do nedavno plaćao na neviđeno, mnofg su uplaćivali i više nego što treba. U tom slučaju možet da podneste pisani zahtev Upravi prihoda da vam se vrati preplaćeni novac, ili će on biti preusmeren na neku od narednih rata ili na izmirivanje neke od drugih obaveza prema Poreskoj upravi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading