ČASIV JAR JE ZA UKRAJINCE PROŠLOST? Loše vesti sa fronta, Zelenski gotovo u SUZAMA poslao poruku Amerikancima

Autor:

Svet

09.04.2024

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutna situacija na frontu u blizini Časiv Jara je „prilično teška i napeta“, izjavio je portparol 26. artiljerijske brigade Oleh Kalašnjikov u nedelju na ukrajinskoj televiziji

ČASIV JAR JE ZA UKRAJINCE PROŠLOST? Loše vesti sa fronta, Zelenski gotovo u SUZAMA poslao poruku Amerikancima

Foto: Printscreen/Twitter/Flash43191300

Ukrajinci kao da se sve više pripremaju da zvanično priznaju poraz na frontu.

Rusija je proteklih dana osvojila dodatna područja na istoku Ukrajine, pogotovo na delu fronta u blizini grada Časiv Jara, oko kojeg se vode teške borbe.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je upozorio na mogućnost vojnog poraza njegove zemlje.
 
S obzirom na izostanak nove vojne pomoći iz SAD, Zelenski je tokom video-konferencije United24, donatorske inicijative ukrajinske vlade, rekao:
 
"Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat“.

Trenutna situacija na frontu u blizini Časiv Jara je „prilično teška i napeta“, izjavio je portparol 26. artiljerijske brigade Oleh Kalašnjikov u nedelju na ukrajinskoj televiziji.

Prema njegovim navodima, ukrajinske snage su do sada oko Časiv Jara uspevale da odole ruskim napadima, te je dodao da su moskovske trupe „u fazi povlačenja“, prenosi Dojče vele.

Predstavnici ruske vlade su pak u petak, kako je objavila ruska novinska agencija RIA, saopštili da su ruski vojnici ušli u rubne kvartove grada koji je pretvoren u utvrdu ukrajinskih snaga. Ukrajina je te navode demantovala.

Časiv Jar se nalazio u regionu Donjecka, i izgleda da je taj grad sledeći veliki cilj ruske vojske. Strateški važno mesto se nalazi samo nekoliko kilometara zapadnije od Bahmuta, grada kojeg su Rusi zauzeli u maju prošle godine, i to nakon višemesečnih, žestokih borbi.

U slučaju da ruske snage zauzmu Časiv Jar, to bi značilo da mogu pojačati napade na Kramatorsk u Donbasu, veći grad koji je pre rata brojao oko 160.000 stanovnika, a nalazi se oko 30 kilometara jugoistočno od Časiv Jara.

SAD su od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine najvažniji donator vojne pomoći Kijevu.

No, od prošle godine republikanci u Kongresu, pod pritiskom bivšeg i možda budućeg šefa Bele kuće Donalda Trampa, blokiraju novi paket vojne i finansijske podrške.

Radi se o paketu pomoći teškom oko 60 milijardi dolara. U Kongresu ovog ponedeljka počinje prvo zasedanje nakon prolećne pauze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading