NISMO SPREMNI ZA RAT: Britanci u depresiji, plaše se jedne stvari od Rusa

Autor:

Svet

07.04.2024

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Grant Šaps konstatovao je kako je država od početka rata u Ukrajini na nivou "predratnog doba"

NISMO SPREMNI ZA RAT: Britanci u depresiji, plaše se jedne stvari od Rusa

Foto: Shutestock

Bivši zvaničnici Velike Britanije u oblasti odbrane smatraju da Britanija nije uspela da se pripremi za ''rat kao poduhvat cele nacije", uz ocenu da ne postoje planovi kako da država funkcioniše u uslovima eventualnog sukoba, piše britanski Telegraf.

List navodi da se bivši ministar oružanih snaga Britanije Džejms Hepi saglasio sa ocenom sadašnjeg ministra odbrane Granta Šapsa da se Britanija od početka rata u Ukrajini nalazi u ''predratnom dobu'' i dodao da nivo spremnosti zemlje nije adekvatan.

''Rat je poduhvat cele nacije i, da budem iskren, u Velikoj Britaniji veoma kasnimo'', rekao je Hepi, uz opasku da postoje delovi vlade koji nisu ozbiljno razmišljali o funkcionisanju zemlje u ratu.

Hepi je naveo da se doskorašnji ministar odbrane Ben Volas zalagao za to da čitava vlada učestvuje u vežbi koja simulira spuštanje građana u bunkere, kako bi imali predstravu kako vlada funkcioniše u ratnom okruženju, ali da su na takvoj vežbi na kraju ''nevoljno'' učestvovali zvaničnici Ministarstva odbrane i visoki vojni oficiri.

Volas smatra da je u vladi ''previše ljudi koji se oslanjaju na nadu da će trenutna nestabilnost u svetu nestati'' i dodaje da je vreme da se ''skine prašina'' sa priručnika iz perioda Hladnog rata koji govore o tome kako da se upravlja Britanijom u ratnim uslovima.

On je ponovio poziv vladi da se ozbiljno pripremi, rekavši da sve veća netabilnost u svetu govori da cela zemlja mora napraviti korak ka prepoznavanju osnovne dužnosti da se razmišlja o odbrani.

'Tako smo razmišljali tokom Hladnog rata i svi, od lokalne uprave do Ministarstva odbrane, odigrali su svoju ulogu'', rekao je Volas.

Telegraf prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika nacionalne bezbednosti koji je rekao da do poboljšanja odbrambene sposobnosti nije došlo zbog birokratije kojom se, kako je naveo, Ministarstvo spoljnih poslova brani da ne prepozna ''tužnu stvarnost modernog sveta''.

''Provodimo više vremena u razmatranju da li smo dovoljno raznovrsni i inkluzivni nego u pripremama za pretnje koje bi potencijalno uništile naciju'', rekao je taj zvaničnik.

Britanija trenutno troši oko dva procenta BDP-a na odbranu, a iz vlade je saopšteno da će između 2020. i 2025. u odbranu biti uloženo dodatnih 24 milijardi funti, navodi list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading