RUSI GAĐALI ODESU, IMA ŽRTAVA: Ukrajinci celu noć proveli po skloništima, evo šta je bila META

Autor:

Svet

07.04.2024

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od posledica udara izbio je požar, koji su spasioci brzo ugasili

RUSI GAĐALI ODESU, IMA ŽRTAVA: Ukrajinci celu noć proveli po skloništima, evo šta je bila META

Foto: Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service via AP

Ruska vojska izvršila je balistički napad na Odesu izazvavši razaranja i žrtve. Unijan prenosi da su se kasno u subotu, tokom upozorenja o vazdušnom napadu, u gradu čule glasne eksplozije koje su čuli stanovnici različitih okruga.

Odbrambene snage južne Ukrajine apelovale su na stanovništvo da ostane u skloništima. Šef Odeske OVA Oleg Kiper i gradonačelnik Genadij Truhanov takođe su zamolili ljude da ne izlaze na ulice, da se ne izlažu opasnosti itd. Vlasti su posebno apelovale na stanovnike Odese i Odeskog okruga.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija drugi put u toku dana, udario Odeščinu balističkim sredstvima.

"Juče kasno uveče ispalio je raketu, verovatno iskander-M, iznad Odese, usmerivši je na lučku infrastrukturu", saopštile su Odbrambene snage Ukrajine.

Kako se navodi, od posledica udara izbio je požar, koji su spasioci brzo ugasili. Uništene su administrativne i tehničke zgrade. Povređena je radnica jednog od obližnjih preduzeća - ima akubarotraumu.

Prema nezvaničnim podacima, ima i žrtava u Odesi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je za odbranu Ukrajine od ruske agresije potrebno 25 sistema Patriot.

"Da bi se Ukrajina u potpunosti zatvorila za budućnost poželjno je da ima 25 sistema Patriot, po šest do osam baterija. Svi naši partneri su toga dobro svesni, znaju čak i tačke na kojima treba da se nalaze relevantni sistemi.

U svetu postoji nekoliko Patriot sistema ili njima sličnih, koji takođe funkcionišu veoma dobro“, rekao je Zelenski za nacionalni teleton „Edini novini“, prenosi Ukrinform.

On je naveo da je reč o velikom broju sistema, ali i da je teritorija Ukrajine velika. Napomenuo je i da će Rusija nastaviti da napada ukrajinski energetski sistem.

"Uspeli smo da zaštitimo mnoge energetske objekte protivvazdušnom odbranom i ostalom zaštitom prvog, drugog i trećeg nivoa. Ali postoje rakete protiv kojih ti odbrambeni sistemi ne funkcionišu. Nažalost, ovde mogu da rade samo Patriot ili analogni sistemi“, rekao je Zelenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading