POGLEDAJTE POMRAČENJE SUNCA KOJE SE VIDI JEDNOM U 375 GODINA! U Njujorku otkazana nastava, turisti se samo množe! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.04.2024

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Škole na severu Njujorka otkazuju časove zbog očekivanog pomračenja Sunca

POGLEDAJTE POMRAČENJE SUNCA KOJE SE VIDI JEDNOM U 375 GODINA! U Njujorku otkazana nastava, turisti se samo množe! (VIDEO)

Foto: pixabay.com

Brojne škole na severu američke države Njujork su donele odluku o otkazivanju ili skraćivanju nastave 8. aprila zbog očekivanog potpunog pomračenja Sunca. Ova odluka izazvala je različite reakcije u javnosti, a zvanično objašnjenje za ovu odluku su gužve u saobraćaju koje će nastati zbog pomračenja.

 


Međutim, postoji i nezvaničan motiv za otkazivanje ili skraćivanje nastave, a to je pokušaj škola da izbegnu odgovornost za moguća oštećenja vida koja bi učenici zadobili posmatrajući pomračenje bez zaštite u okruženju škole. Ovakav potez škola izazvao je diskusije o ulozi obrazovnih institucija u zaštiti učenika od potencijalnih opasnosti.


Pomračenje Sunca će biti vidljivo u 15.18 sati po lokalnom vremenu , a zona pomračenja obuhvata 29 od 62 okruga Njujorka. Policija u tim oblastima upozorava na moguće gužve u saobraćaju već od podneva, posebno zbog očekivanog dolaska velikog broja turista koji će doći da posmatraju ovu pojavu.

 

 

 


Potpuno pomračenje Sunca, koje će trajati četiri i po minuta, moći će se posmatrati i putem interneta, na sajtu i "Jutjub" kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA). Očekuje se da će veliki broj ljudi iskoristiti ovu mogućnost da posmatraju ovaj retki prirodni fenomen.


Potpuno pomračenje Sunca je neobično jer će omogućiti posmatračima da vide koronu Sunca, odnosno njegovu atmosferu jarke bele boje. Očekuje se da će biti i veliki broj naučnika i istraživača koji će izučavati ovaj fenomen, merenjem stišavanja aktivnosti i oglašavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.


Ovo neobično pomračenje Sunca predstavlja retku priliku za posmatranje prirodnog fenomena koji se retko dešava. Iako se inače vidi sa istog mesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put posle samo sedam godina, što dodatno doprinosi interesovanju javnosti za ovaj događaj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading