OČEKUJTE SPEKTAKL! Neobični fenomeni tokom pomračenja Sunca 8. aprila otkriveni!

Autor:

Razonoda

07.04.2024

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neobični fenomeni tokom pomračenja Sunca 8. aprila

OČEKUJTE SPEKTAKL! Neobični fenomeni tokom pomračenja Sunca 8. aprila otkriveni!

Foto: Tanjug/AP


“Bejlijeve perle”


Jedan od najzanimljivijih aspekata pomračenja Sunca su takozvane “Bejlijeve perle”. Ovaj fenomen, nazvan po engleskom astronomu Fransisu Bejliju, nastaje kada se svetlost preliva preko neravnog terena na ivici mesečevog diska tokom približavanja Meseca Suncu. Ove “perle” svetlosti stvaraju neverovatan prizor na ivici mesečevog diska i mogu se posmatrati pre i posle potpunog prekrivanja Sunca.

“Dijamantski prsten”
Jedan od vrhunaca potpunog pomračenja Sunca je pojava “dijamantskog prstena”. Ovaj redak fenomen se javlja neposredno pre potpune faze pomračenja, kada se poslednji zraci Sunca prelivaju preko neravnog terena na ivici mesečevog diska. Tada se može videti impresivan prizor dve istaknute tačke sunčeve svetlosti na ivici Meseca.

Pojava Sunčeve atmosfere
Tokom potpunog pomračenja Sunca, javlja se zapanjujuća pojava - Sunčeva atmosfera postaje vidljiva. Obično je ova atmosfera skrivena od svetlosti fotosfere, ali tokom pomračenja, spoljašnji sloj Sunčeve atmosfere, poznat kao korona, postaje jasno vidljiv, otkrivajući skrivene zvezde i planete.

Otkrivanje skrivenih zvezda i planeta
Pored fascinantnog pomračenja Sunca, posmatrači će imati priliku da posmatraju i druge nebeske objekte koji bi obično bili skriveni od dnevnog svetla. Planete poput Venere, Jupitera i Saturna mogu postati vidljive tokom ovog astronomskog spektakla, pružajući posmatračima jedinstvenu priliku da istraže nebeske lepote.

“Rogata kometa”
Jedan od neobičnih fenomena koji će pratiti pomračenje Sunca je i pojava komete koja posećuje unutrašnjost Sunčevog sistema svakih 71 godina. Ova kometa, poznata po svojoj “rogatoj” auri, biće prilično blizu Sunca tokom pomračenja, pružajući posmatračima priliku da posmatraju ovu retku pojavu na nebu.

Trakaste senke
Tokom potpunog pomračenja Sunca, mogu se primetiti neobične trakaste senke na zgradama i tlu duž staze pomračenja. Ove naizmenično svetle i tamne trake su široke samo nekoliko centimetara i predstavljaju jedan od najneobičnijih efekata povezanih sa solarnom eklipsom.

Promene u percepciji boja
Jedan od fascinantnih efekata pomračenja Sunca je promena u percepciji boja. Tokom eklipse, poznati objekti dobijaju neobične nijanse, a jarke boje postaju prigušene u odnosu na plavu i zelenu. Ovo prirodno preobražavanje boja pruža jedinstveno iskustvo posmatračima.

Testiranje Ajnštajnove teorije relativnosti
Naučnici smatraju da pomračenje Sunca pruža priliku da se testira opšta teorija relativnosti Alberta Ajnštajna. Ova revolucionarna teorija ukazuje na to da masivni objekti iskrivljuju strukturu prostora i vremena, što može dovesti do efekata poput gravitacionog sočiva. Pomračenje Sunca omogućava posmatračima da posmatraju promene u poziciji pozadinskih zvezda, dok svetlost prolazi kroz iskrivljenje uzrokovano masom Sunca.

Promene u prirodi
Pomračenje Sunca može izazvati i promene u prirodi. Pad temperature i prigušeno svetlo mogu uticati na ponašanje životinja, podstičući oslobađanje hormona povezanih sa ciklusom spavanja i budnosti. Očekuje se da će ova pojava takođe uticati i na ponašanje ptica i drugih životinja.

Emotivni uticaj na ljude
Pomračenje Sunca može izazvati i emotivne reakcije kod ljudi, koje mogu osetiti privremene promene raspoloženja usled ovog spektakularnog događaja. Ovo jedinstveno iskustvo pruža priliku da se istraže različite reakcije ljudi na prirodne fenomene poput pomračenja Sunca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO



Komentari (0)

Loading