AMERIKANCI PROVOCIRALI PUTINOVO STRPLJENJE, PA DOBILI LEKCIJU! Dron morao PRINUDNO da sleti u Poljsku!

Autor:

Svet

26.03.2024

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovna komanda Oružanih snaga Poljske potvrdila je ovaj incident putem Tvitera.

AMERIKANCI PROVOCIRALI PUTINOVO STRPLJENJE, PA DOBILI LEKCIJU! Dron morao PRINUDNO da sleti u Poljsku!

Foto: Shutterstock

Dron FAN MK-9 Reaper, američki dron za obuku, prinudno je sleteo u Poljsku ove nedelje nakon što je izgubio vezu sa komandnim mestom.

Prema Pentagonu, letelica je bila u procesu obuke kada je izgubila kontakt sa komandom, što je dovelo do problema u upravljanju letelicom. Vrhovna komanda Oružanih snaga Poljske potvrdila je ovaj incident putem Tvitera i istakla da su trenutno u toku pripreme za popravku drona, dok je istraga u vezi sa ovim slučajem takođe u toku.

Rusko ometanje GPS signala

Zapadni izvori veruju da je gubitak veze sa dronom rezultat ruske tehnologije ometanja GPS signala. Ovo ometanje je navelo mnoge da upute optužbe ka Rusiji kao mogućem izvoru problema. Pogođeno područje između Rusije i članica NATO-a, poput Poljske i Litvanije, posebno je istaknuto kao područje gde su zabeležene smetnje u GPS signalima, prenosi Logicno.com.

Rusija optužena za ometanje GPS NATO aviona

Ovaj incident nije usamljen slučaj ometanja GPS signala od strane Rusije. U protekloj sedmici, Rusija je optužena za ometanje GPS signala NATO aviona, uključujući i slučaj britanskog ministra odbrane koji je doživeo privremeno ometanje GPS-a tokom leta iz Poljske. Estonski general Martin Herem izrazio je zabrinutost zbog sposobnosti Rusije da primenjuje elektronski rat protiv NATO-a iz Kaljiningrada, ističući ozbiljnost situacije.

Ometanje GPS signala u istočnoj Evropi

Postoje izveštaji o visokom nivou GPS smetnji između St. Petersburga u Rusiji i estonske granice, kao i smetnji u jugoistočnoj Finskoj. Ometanje GPS-a između Rusije i zemalja NATO-a predstavlja ozbiljan izazov u regionu, a nekoliko zemalja NATO-a tvrdi da je Rusija odgovorna za ove incidente.


Ometanje GPS signala predstavlja ozbiljan problem za avio-saobraćaj i vojne operacije u regionu, a situacija zahteva pažljivo praćenje i rešavanje kako bi se osigurala bezbednost i stabilnost u istočnoj Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading