HOĆE DA OČISTE SVE I PRIPOJE TUĐE TERITORIJE! Bivši izraelski premijer napao Netanjahua i osuo drvlje i kamenje po vladi

Autor:

Svet

25.02.2024

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet je odavno pročitao namere vlade Izraela u Gazi i Rafi ali se iz nekih drugih razloga ništa ne preduzima prema ovoj državi

HOĆE DA OČISTE SVE I PRIPOJE TUĐE TERITORIJE! Bivši izraelski premijer napao Netanjahua i osuo drvlje i kamenje po vladi

Foto: Profimedia

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert veruje da je krajnji cilj desnice je da "očisti" Zapadnu obalu od Palestinaca i pripoji teritorije Državi Izrael.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrič podgrevaju strah i netrpeljivost među verskim zajednicama u regionu zapaljivim izjavama.

Otkako je radikalna desnica ušla u vladajuću koaliciju, njih dvojica su više puta pozivali na povratak jevrejskih doseljenika u Gazu i na "ohrabrivanje" palestinskog stanovništva da emigrira.

Olmert, međutim, smatra da krajnji cilj ultradesnice nije okupacija pojasa Gaze i naseljavanje jevrejskih doseljenika, već sveopšti rat za Zapadnu obalu i Brdo hrama. Ovako nasilan sukob trebalo bi da stvori utisak kod izraelskog stanovništva da se bori za svoje živote i egzistenciju i da opravda "nepodnošljive akcije” krajnje desnice, prenosi Jutarnji list.

"Ova grupa pogroma bila je uspešna u prvoj fazi pre meteža i sveopšteg rata za koji se očigledno nadaju da će ovde izbiti. Oni su preuzeli kontrolu nad vladom Izraela i čoveka koga su učinili svojim slugom na čelu. Mogućnost raspuštanja vlade i izbacivanja premijera iz vođenja državnih poslova nije potpuno nezamisliva. To je proces koji se odvija upravo sada, korak po korak", upozorava Olmert.

Kada bukne talas terora, "mesijanski halucinatori" će pokušati da objasne da je potrebna sila da bi se sprečio teror, i tako će doći do sveopšteg rata u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i na severnoj granici sa Libanom.

Bivši premijer Izraela i bivši gradonačelnik Jerusalima predviđa da će se vojna akcija proširiti na Rafu, što će ozbiljno ugroziti mirovni sporazum između Izraela i Egipta

 "Nastavak vojne kampanje u Rafi, prenaseljenom gradu sa više od milion Palestinaca, upravo je taj fitilj koji će zapaliti ulice egipatskih gradova, a potom i Jordana, još jedne zemlje čiji su odnosi sa Izraelom ključni za našu bezbednost."

Bivši izraelski premijer smatra da je Benjamin Netanjahu svestan posledica takvog sukoba, ali nastavlja da sarađuje sa ultradesničarskim huškačima, piše B92.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading