TRAMPU ĆE ZABRANITI DA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA? Vrhovni sud danas odlučuje može li na izbore ili ne!

Autor:

Svet

08.02.2024

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bura oko kandidata za novog lidera SAD ne prestaje

TRAMPU ĆE ZABRANITI DA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA? Vrhovni sud danas odlučuje može li na izbore ili ne!

Foto: Tanjug-AP

Devet sudija Vrhovnog suda SAD pokušaće danas da donesu odluku oko kandidovanja Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru.

Demokrate, kao i deo javnosti već duže vreme vrše stravičan pritisak na sud jer, prema njihovom mišljenju, on ne sme da bude deo izbornog procesa zbog postupaka tokom napada na Kapitol od 2021. godine.

Američke države Kolorado i Mejn zabranile su Trampu da se kandiduje ali Vrhovni sud još nije dao poslednju reč na tu temu.

Dvadeset američkih država podnele su žalbu sudu u kojoj se piše da je Donald Tramp "nepodoban", ali samo Kolorado i Mejn su za sada uspele u nameri.

Bivši predsednik, favorit na republikanskim predizborima, traži poništenje odluke iz decembra koju je doneo sud u Koloradu, a njom se zahteva uklanjanje njegovog imena s biračkih listića u toj saveznoj državi.

Advokati Donalda Trampa odluku u Koloradu nazvali su "anomalijom" i pozivaju Vrhovni sud da je poništi kako bi se "zaštitila prava desetina miliona Amerikanaca koji žele da glasaju za Trampa kao predsednika".

Većinu svojih završnih argumenata posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje da pokažu da situacija od 6. januara 2021. ne potpada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava.

Taj amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih funkcija svakoga ko je učestvovao u delima "pobune" nakon što je položio zakletvu da će braniti Ustav.

Sud u Koloradu smatra da postupci Donalda Trampa od 6. januara 2021. potpadaju upravo pod taj 14. amandman.

Priroda slučaja koja je bez presedana komplikuje bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetoro sudija pokušati da pronađu rupu kako bi ime Donalda Trampa ostalo na glasačkim listićima, a pritom da ne ulaze u kvalifikacije njegovih postupaka tiokom napada na Kapitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trampa, vrlo je verovatno da će upravo on biti protivnik aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu na izborima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading