HUTI JEDNIM POTEZOM MOGU DA U POLA SVETA UGASE INTERNET! Jeziva vest šokirala sve, a evo ŠTA BI NAJVIŠE STRADALO

Autor:

Svet

06.02.2024

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jemenski Huti poslednjih dana neočekivano odvažno biju svoje bitke sa Amerikancima u ime Palestine, a ceo svet upravo je saznao da oni mogu da naprave daleko veću štetu svima nego što je to očekivano

HUTI JEDNIM POTEZOM MOGU DA U POLA SVETA UGASE INTERNET! Jeziva vest šokirala sve, a evo ŠTA BI NAJVIŠE STRADALO

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Jemenski Huti nastavili su i ove nedelje sa bespoštednim udarima na brodove evropskih zemalja ali i SAD u Crvenom moru, kako bi branili interese Palestine i Hamasa.

Prema izveštaju Gulf International Foruma iz Vašingtona, Huti uveliko planiraju napade na podmorske kablove, ispod Crvenog mora.

Ukoliko to učine i njihovi projektili budu precizni pola sveta ostalo bi bez interneta, a globalna privreda survala bi se u provaliju.

Forum koji se fokusira na Irak i Jemen objavio je izveštaj pod naslovom "Sledeća žrtva napada na Crvenom moru: podmorski kablovi", u kojem se navodi da bi Huti mogli da se okrenu oštećivanju podmorskih kablova u blizini Jemena.

Ti kablovi su ključni za funkcionisanje interneta i prenos finansijskih podataka na Zapadu, a izveštaj upozorava da će, ako budu napadnuti, globalna privreda verovatno biti značajno pogođena.

Strateški položaj Jemena je odličan zbog prolaza podmorskih komunikacijskih kablova, s područjem Bab al-Mandab koje služi kao tranzitna tačka ne samo za brodove, već i za podmorske kablove.

Iako Huti nisu izričito izrazili nameru da oštete kablove, Telegram kanal povezan s Hutima nedavno je objavio kartu kablova u Crvenom moru, s porukom:

"Postoje karte međunarodnih kablova koji povezuju sve regije sveta preko mora. Čini se da je Jemen na strateškoj lokaciji, jer blizu njega prolaze internetske linije koje povezuju čitave kontinente – ne samo države".

Ovi kablovi smatraju se kritičnom komponentom u globalnoj digitalnoj infrastrukturi, opslužujući oko 95 posto međunarodnih podataka i komunikacije, uključujući finansijske transakcije u vrednosti od 10 triliona dolara dnevno.

Čak i delimično oštećenje ovih kablova moglo bi da poremeti pristup internetu i prouzrokuje značajne ekonomske poremećaje u celom svetu.

Huti imaju sposobnost i postavljanja podvodnih mina, što im može pomoći u oštećivanju kablova ako to odluče.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading