OVIM MOĆNIM ORUŽJEM ĆE IM RAZORITI SVE! Amerikanci koristili MOĆNU mašinu u borbi protiv Huta - njeni topovi ispaljuju 4.500 metaka u MINUTI! (VIDEO)

Autor:

Svet

02.02.2024

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki komadi krhotina mogu predstavljati opasnost čak i na udaljenosti od 200 metara od broda.

OVIM MOĆNIM ORUŽJEM ĆE IM RAZORITI SVE! Amerikanci koristili MOĆNU mašinu u borbi protiv Huta - njeni topovi ispaljuju 4.500 metaka u MINUTI! (VIDEO)

Foto: youtube.com

Američki ratni brod "USS Gravely" aktivirao je sistem bliske odbrane "Phalanx" u utorak uveče kako bi uništio krstareću raketu koju su ispalili Huti, grupa koja je podržana od strane Irana.

Ovo predstavlja prvu upotrebu naprednog oružanog sistema poznatog kao "poslednja linija odbrane" američke mornarice. Sistem "Phalanx" ima Getlingove topove koji mogu ispaliti do 4.500 metaka kalibra 20 milimetara u minutu, delujući na projektile ili druge mete na izuzetno bliskim udaljenostima, prenosi 24sedam.rs.

Analitičari su izrazili zabrinutost zbog ovog incidenta, ističući da je raketa Huta bila veoma blizu američkog ratnog broda pre nego što je uništena. Karl Šuster, bivši kapetan američke ratne mornarice, naglasio je da uništavanje dolazne rakete na udaljenosti od 1 milje ne znači da ratni brodovi neće biti pogođeni krhotinama, koje mogu predstavljati ozbiljnu opasnost čak i nakon uništenja same rakete.

Opasnosti od krhotina rakete

Šuster je objasnio da rakete ne isparavaju kada su uništene, već šalju hiljade fragmenata i delova rakete. Veliki komadi krhotina mogu predstavljati opasnost čak i na udaljenosti od 200 metara od broda, dok je otprilike 2% fragmenata moguće da dosegnu brod čak i nakon uništenja rakete.

Značaj sistema "Phalanx"

Iako sistem "Phalanx" ima ograničen domet visine i ne može ciljati balističke rakete koje padaju s neba iznad ratnog broda, on je i dalje od izuzetnog značaja za američku mornaricu. Od svog predstavljanja 1980. godine, sistem "Phalanx" je instaliran na svim površinskim brodovima američke mornarice, a koristi ga i barem 24 saveznika SAD-a.

Iako je do sada došlo do nekoliko napada i pokušaja napada na američke ratne brodove u Crvenom moru, Huti podržani od Irana nastavljaju sa svojim napadima na trgovačke brodove i ratne brodove u vodama oko svoje baze u Jemenu. U međuvremenu, Centralna komanda SAD-a je izvestila o obaranju protivbrodskih raketa i bespilotnih letelica, dok su američke snage oborile bespilotnu letelicu Huta iznad Adenskog zaliva i uništile površinsku letelicu u Crvenom moru.

Predsjednik Džo Bajden je najavio američki odgovor na napade, ali detalji o tim merama nisu otkriveni. Opcije za administraciju Bajdena mogle bi uključivati udare na iranske objekte u regionu, ali napadi unutar samog Irana su izuzetno malo verovatni, budući da Vašington ne traži direktan rat s Teheranom.

(24sedam)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading