RAKETIRAJU AMERIKANCE I BRITANCE, OSTALI SE NIGDE NE POMINJU! Evo ŠTA je sa ruskim i kineskim brodovima u Crvenom moru

Autor:

Svet

19.01.2024

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri od pet najvećih transportnih kompanija privremeno je obustavilo isporuku robe kroz Suecki kanal.

RAKETIRAJU AMERIKANCE I BRITANCE, OSTALI SE NIGDE NE POMINJU! Evo ŠTA je sa ruskim i kineskim brodovima u Crvenom moru

Foto: Aaron Lau / AFP / Profimedia

Ne postoji nikakva pretnja po brodove Rusije i Kine u Crvenom moru, izjavio je član Politbiroa jemenskog pokreta „Ansar Alah“ (Huti) Muhamed el Bahiti.

Jemenski pokret 'Ansal Alah' izvodi napade na brodove SAD i Velike Britanije u Crvenom moru. Što se tiče svih ostalih zemalja, među kojima su Rusija i Kina, ništa ne ugrožava njihovu plovidbu u regionu - rekao je El Bahiti u intervjuu za ruski portal „Izvestija“.

Kako je dodao, Huti su spremni da osiguraju bezbednost ruskih i kineskih brodova koji plove Crvenim morem, prenosi Alo.

Prema podacima servisa za praćenje brodova „Marintrafik“, u Crvenom moru je aktivna plovidba - trenutno se tamo nalazi preko 250 brodova.

Istovremeno, četiri od pet najvećih transportnih kompanija privremeno je obustavilo isporuku robe kroz Suecki kanal.

Podsećamo, sredinom novembra Huti su, u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, počeli da izvode napade na brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom, zbog čega je naglo smanjen pomorski saobraćaj kroz Suecki kanal.

SAD su nakon toga, zajedno sa deset drugih zemalja, pokrenule operaciju za zaštitu brodova koji plove Crvenim morem. Jemenski Huti su upozorili da zadržavaju pravo da izvode napade na brodove učesnica te koalicije. Na moru je došlo do nekoliko sukoba između Huta i američke vojske.

Vašington i Velika Britanija su 12. januara pokrenule operaciju protiv pokreta „Ansar Alah“, izvodeći vazdušne napade na ciljeve u četiri provincije Jemena. Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je to odgovor na pretnju slobodi plovidbe i nije isključio nastavak vojne akcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading