HUTI ISPALILI KRSTAREĆU RAKETU, SAD DIGLE BORBENE AVIONE! Drama u Crvenom moru ne prestaje!

Autor:

Svet

15.01.2024

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huti su saopštili ranije u nedelju da su primetili američke avione u blizini jemenskog vazdušnog prostora i obalnih područja.

HUTI ISPALILI KRSTAREĆU RAKETU, SAD DIGLE BORBENE AVIONE! Drama u Crvenom moru ne prestaje!

Foto: Osamah Yahya / Zuma Press / Profimedia

Al-Huti

Američki borbeni avion oborio je protivbrodsku krstareću raketu koju su lansirali jemenski pobunjenici Huti sa teritorije Jemena prema američkom razaraču raspoređenom na jugu Crvenog mora, saopštila je američka vojska. 

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je u nedelju na platformi X da nije bilo povređenih, niti je pričinjena šteta. 

CENTCOM navodi da je projektil oboren u blizini jemenske luke Hodejda, preneo je Rojters. 

Huti su saopštili ranije u nedelju da su primetili američke avione u blizini jemenskog vazdušnog prostora i obalnih područja. 

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam izjavio je da je reč o kršenju  suvereniteta Jemena.

Propalestinski aktivisti protestovali su u nedelju na Kipru zbog toga što se britanska baza koristi za lansiranje napada na Hute.

Ko su Huti?

Huti, poznati i kao pokret Ansar Alah (božji pomoćnici) militantna su grupa koja kontroliše najveći deo Jemena, uključujući glavni grad Sanu i pojedine oblasti na zapadu i severu zemlje, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom.

Huti su osnovani devedesetih godina prošlog veka, međutim, široj javnosti postali su poznati 2014, kad se militantna grupa pobunila protiv jemenske vlade, što je dovelo do njene ostavke.

Saudijska Arabija je tada vojno intervenisala da bi pokušala da obnovi prvobitnu vladu, nakon što su Huti zauzeli prestonicu, čime je počeo građanski rat u kojem su stradale stotine hiljada ljudi. Grupa je provela godine, uz podršku Irana, boreći se protiv vojne koalicije predvođenu Saudijskom Arabijom, a zaraćene strane su pokušale da održe mirovne pregovore, ali bezuspešno.

Sedište zvanične vlade Jemena nalazi se u Adenu i vodi je predsednik Rašad el Alimi, koji je stupio na dužnost 2022, nakon što mu je prognani predsednik Abd Rabu Mansur Hadi ustupio vlast. Odnosi između jemenskih vlasti i Huta veoma su napeti, a građanski rat je gurnuo zemlju u najgoru humanitarnu krizu na svetu, navele su Ujedinjene nacije u izveštaju objavljenom u martu prošle godine.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading