BRITANCI POVUKLI RUČNU! Zamenik premijera poslao JASNU poruku: Nećemo slati kopnene trupe u borbu protiv Huta!

Autor:

Svet

01.02.2024

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dauden je uveren da vojni udari predstavljaju korak napred u smanjenju sposobnosti Huta da ugrožavaju Crveno More.

BRITANCI POVUKLI RUČNU! Zamenik premijera poslao JASNU poruku: Nećemo slati kopnene trupe u borbu protiv Huta!

Foto: Tanjug/AP

Zamenik britanskog premijera Oliver Dauden rekao je danas da Britanija neće poslati kopnene trupe u borbu protiv Huta u Jemenu, dodajući da su vazdušni udari oslabili tu grupu koju podržava Iran.

- Hajde da budemo potpuno jasni od početka. Nemamo nikakve planove da kročimo na zemlju, rekao je Dauden u intervju u rezidenciji britanskog ambasadora u Abu Dabiju - prenosi Rojters.

On je dodao da je cilj vazdušnih napada, koji su dobili međunarodnu podršku, bio da se smanji sposobnost Huta da nastave da prete komercijalnim brodovima na Crvenom moru, a ne da ih uguše.

Dauden je uveren da vojni udari predstavljaju korak napred u smanjenju sposobnosti Huta da ugrožavaju Crveno More, prenosi Tanjug.

- Moramo da pojačamo pritisak na Hute jer u korenu svega ovoga leži obaveza Ujedinjenog Kraljevstva da osigura stabilnost i slobodnu trgovinu i kretanje - istakao je Dauden.

Situacija na Bliskom istoku postaje sve napetija, a poslednji događaji pokazuju da sukobi dobijaju novi zamah. Dauden je pozvao sve strane da se suzdrže, ocenivši situaciju kao "krhku i opasnu".

Jemenski Huti najavljuju napade na američke i britanske ratne brodove

Jemenski Huti, koji su povezani sa Iranom, objavili su juče da će nastaviti da ciljaju američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru u samoodbrani. Komandant grupe, Mohamed al-Atifida, izjavio je da su spremni za "dugotrajnu konfrontaciju" sa SAD i Britanijom.

On je na vanrednom sastanku sa komandantima vojnih snaga istakao da nastavak američko-britanske agresije predstavlja "očigledno kršenje suvereniteta Jemena, što destabilizuje bezbednost i stabilnost regiona".

Napadi Huta i njihov uticaj na trgovinu

Napadi jemenskih Huta u Crvenom moru, izazvani ratom Izraela u Pojasu Gaze, primorali su mnoge brodove da putuju oko afričkog Rta dobre nade kako bi stigli do Azije, umesto korišćenja Sueckog kanala.

Međunarodna podrška koaliciji koju predvode SAD

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su napade na više od 60 vojnih ciljeva Huta, na 28 lokacija u Jemenu. Pored njih, Australija, Bahrein, Kanada, Holandija i druge zemlje pružile su određenu materijalnu podršku operaciji koalicije koju predvode SAD. Ova podrška dodatno komplikuje već složenu situaciju na Bliskom istoku.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading