SKANDALOZNA PARADA U RIMU! Fašistički ritual pred bivšim sedištem MSI

Autor:

Svet

10.01.2024

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skup u znak sećanja na žrtve Omladinskog fronta

SKANDALOZNA PARADA U RIMU! Fašistički ritual pred bivšim sedištem MSI

Foto: Tanjug/Francesco Benvenuti/LaPresse via AP


U Rimu se dogodio skup ispred bivšeg sedišta Italijanskog socijalnog pokreta (MSI) u znak sećanja na tri mladića Omladinskog fronta koji su 7. januara 1978. godine bili žrtve ekstremnih levičara.

Oko 200 ljudi je prisustvovalo ovom ritualu "saboraca", podižući desnu ruku u "rimski pozdrav" i uzvikujući "prisutni" tri puta. Ovaj događaj je izazvao polemike i kontroverze, a policija nije reagovala na ovakav vid skupa.


**Polemike i reakcije na skup**

Reakcije na ovaj skup su raznolike, sa jedne strane postoji mišljenje da bi reakcija bila drugačija da se skup održavao u nekoj drugoj zemlji, poput Francuske ili Španije. Sa druge strane, postoji stav da je važno analizirati i razumeti pitanje fašizma kako bi se razrešilo. Posebno kontroverzno je to što većinska vladina partija nosi predznak desnice, što je dovelo do oštrih osuda i zahteva za javnom distancom od strane levičarske opozicije.

**Reakcije političara**

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade Antonio Tajani je osudio "svaku apologiju fašizma", dok je partija premijerke Đorđe Meloni poručila da su to "samo pušteni psi". Premijerka se uvek oglašava protiv fašizma, ali opozicija zahteva da se ispitaju organizatori ovog skupa i da se zauzme jasna javna distanca od događaja. Tužilaštvo i specijalna istražna divizija već preduzimaju korake u istrazi.

**Učesnici skupa i reakcije posmatrača**

Učesnici skupa su jasno izrazili svoju odlučnost da će nastaviti sa ovakvim okupljanjima i u budućnosti, bez obzira na istrage i pritiske. Posmatrači, uglavnom iz levičarskih partija, upozoravaju da se ekstremisti umnožavaju i da su prisutni "fašisti trećeg milenijuma". Ova situacija izaziva zabrinutost i kontroverze u italijanskom društvu, a reakcije političara i građana će sigurno pratiti dalji razvoj događaja.

(Novosti.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading