RUSIJA KUPUJE BALISTIČKE RAKETE OD IRANA: Isplivale uznemirujuće tvrdnje, evo kada Putin navodno planira da ih upotrebi

Autor:

Svet

04.01.2024

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kremlj navodno planira da u prvom tromesečju godine kupi balističke projektile kratkog dometa od Irana

RUSIJA KUPUJE BALISTIČKE RAKETE OD IRANA: Isplivale uznemirujuće tvrdnje, evo kada Putin navodno planira da ih upotrebi

Foto: Tanjujg/ap

Nije tajna da su Rusija i Iran u dobrim odnosima, ali prema pisanju Wall Street Journalu, oni su na još višem nivou.

Zapravo toliko visokom da će predsednik Vladimir Putin u prvom tromesečju 2024. godine kupiti od Iranaca balističke projektile kratkog dometa. 

Zalihe bi navodno povećale sposobnost Rusije da gađa ukrajinsku infrastrukturu u kritičnom trenutku rata, rekli su američki zvaničnici za Wall Street Journal.

"Sjedinjene Američke Države su zabrinute što ruski pregovori o nabavi balističkih projektila malog dometa od Irana aktivno napreduju. Procenjujemo da Rusija namerava da kupi raketne sisteme od Irana", naveli su.

Namere Rusa da kupi iranske projektile postale su očigledne Beloj kući sredinom decembra nakon što je ruska delegacija posetila "iransko područje za obuku kako bi posmatralo balističke projektile i sličnu opremu koju su izložile Vazdušne svemirske snage Iranske revolucionarne garde (IDRGC)".

Rečeno je da uključuje iransku raketu kratkog dometa Ababil.

Ako do raspoređivanja dođe, oni bi dodali ruskoj kupovini lasera balističkih projektila i desetaka balističkih projektila iz Severne Koreje, tvrdi Wall Street Journal.

Ranije u petak, Rusija je izvela veliki vazdušni napad na Ukrajinu, ispalivši najmanje 110 projektila. Ukrajinske vlasti navele su da je u napadima ubijeno 12 osoba.

Vašington je izrazio zabrinutost zbog pojačane saradnje Rusije i Irana. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading