OFANZIVA NA AMERIKANCE! Kim kipti od besa zbog nove odluke Vašingtona, ovo može značiti samo jedno

Autor:

Svet

19.12.2023

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja saopštile su da su u potpunosti aktivirali sistem za otkrivanje i procenu lansiranja raketa Severne Koreje u realnom vremenu, kao i da su započeli izvođenje više trilateralnih vojnih vežbi

OFANZIVA NA AMERIKANCE! Kim kipti od besa zbog nove odluke Vašingtona, ovo može značiti samo jedno

Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un najavio je "ofanzivnije akcije" u odgovoru na, kako je rekao, sve veće vojne pretnje koje predvodi Vašington, i nakon trećeg testa balističke rakete Pjongjanga koja je, kako navodi AP, konstruisana da pogodi kopneni deo SAD.

Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja saopštile su da su u potpunosti aktivirali sistem za otkrivanje i procenu lansiranja raketa Severne Koreje u realnom vremenu, kao i da su započeli izvođenje više trilateralnih vojnih vežbi.

To se Kimu nije nimalo dopalo.

Nakon što je u ponedeljak nadgledao lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-18, Kim je saopštio da je test pokazao način na koji bi Severna Koreja mogla da odgovori, ako SAD donesu "pogrešnu odluku protiv nje", javila je danas severnokorejska agencija KCNA.

Kim je naglasio potrebu da se "nikada ne previde sve nepromišljene i neodgovorne vojne pretnje neprijatelja i da im se snažno suprotstavi ofanzivnijim akcijama".

U izveštaju agencije je navedeno da je projektil Hvasong-18, lansiran pod velikim uglom da bi se izbegle susedne zemlje, preleteo rastojanje od 1.002 kilometra u trajanju od 73,5 minuta na maksimalnoj visini od 6.518 kilometara, pre nego što je sleteo u oblast istočne obale zemlje.

Saopšteno je da je Kim izrazio veliko zadovoljstvo lansiranjem, a to je bilo treći test Pjongjanga rakete Hvasong-18, nakon proba koja su izvršena u aprilu i julu.

Ova Kimova izjava sugeriše da je uveren u svoj rastući raketni arsenal i da će verovatno nastaviti sa aktivnostima testiranja oružja, uoči predsedničkih izbora u SAD 2024., ali mnogi analitičari smatraju da Severna Koreja i dalje treba da izvrši znač ajnije probe, kako bi dokazala da ima funkcionalne rakete koje mogu da stignu do kopna SAD, ocenjuje AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading