"PALI" ZBOG PLANIRANJA TERORISTIČIH NAPADA: Tri osobe uhapšene u koordinisanim akcijama širom Danske

Autor: Tanjug

Svet

14.12.2023

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranije ovog meseca evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, upozorila je da se Evropa suočava sa "ogromnom opasnošću od terorističkih napada".

"PALI" ZBOG PLANIRANJA TERORISTIČIH NAPADA: Tri osobe uhapšene u koordinisanim akcijama širom Danske

Foto: Tanjug/Ap

Tri osobe su uhapšene u koordinisanim akcijama širom Danske i jedna osoba u Holandiji, zbog sumnje da su planirali da izvrše terorističke napade, saopštila je danas danska policija.

Prema rečima Fleminga Drejera iz Danske bezbednosno-obaveštaje službe, slučaj je vezan za inostranstvo i "kriminalne bande", prenosi AP.

- Tražene osobe su u inostranstvu. Ovo je ozbiljna situacija - rekao je Drejer.

Nivo opasnosti od terorizma je na četvrtom stepenu u Danskoj, od koga je samo jedan viši.
Izraelske vlasti su saopštile da su osumnjičeni delovali u ime Hamasa, sa ciljem da ubijaju civile na evropskom tlu, preneo je Džeruzalem post.

Poslednjih godina, a još više nakon napada 7. oktobra, Hamas nastoji da proširi svoje operativne sposobnosti širom sveta, a posebno u Evropi, kako bi ostvario svoje ambicije da napadne izraelske, jevrejske, i zapadne mete po svaku cenu, navedeno je u saopštenju.

Rabin Jair Melkior, glavni rabin Danske, rekao je za izraelski list da su veoma zadovoljni budnošću koju su pokazale obaveštajne i policijske snage i snažnom saradnjom sa lokalnim vlastima. 

Olakšanje je što su reagovali na vreme, istakao je on.

Što se tiče situacije u kojoj se nalaze Jevreji u Kopenhagenu od 7. oktobra, rabin je rekao da je u protekla dva meseca primetan porast antisemitskih incidenata, trend koji je evidentan širom sveta. 

- Međutim, ovde je situacija jedinstvena. Postoje indicije da postoje veze sa međunarodnim terorističkim grupama - naglasio je glavni rabin Danske.

Ranije ovog meseca evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, upozorila je da se Evropa suočava sa "ogromnom opasnošću od terorističkih napada" u vremenu božićnih praznika kao posledicom rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading