PETLOVI SMEJU DA KUKURIČU, KRAVE DA MUČU A SVINJE DA GROKĆU: Francuski parlament usvojio zakon - domaće životinje imaju pravo na IZRAŽAVANJE

Autor:

Svet

06.12.2023

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski parlament je usvojio novi zakon koji štiti pravo domaćih životinja na izražavanje, što znači da stanovnici neće moći da tuže svoje komšije zbog zvukova koje proizvode njihove životinje, kao što su kukurikanje petlova, mukanje krava ili groktanje svinja.

PETLOVI SMEJU DA KUKURIČU, KRAVE DA MUČU A SVINJE DA GROKĆU: Francuski parlament usvojio zakon - domaće životinje imaju pravo na IZRAŽAVANJE

Foto: pixabay.com

Ovaj zakon, usvojen u ponedeljak uveče, takođe štiti seljake koji obavljaju tradicionalne poslove. Prethodno su se često dešavale situacije gde bi ljudi koji nisu navikli na život na selu preselili se u prirodu, a zatim tužili svoje komšije zbog buke koju proizvodi, na primer, traktor koji u zoru ide na posao ili lokalna pekara koja radi noću.

Ovaj zakon dolazi kao odgovor na stotine tužbi koje su preplavile lokalne sudove. Jedan od najpoznatijih slučajeva bio je onaj iz 2019. godine, kada je sud presudio u korist petla Morisa, koji je dobio pravo da nastavi da kukuriče uprkos tužbi njegovih komšija, vlasnika vikendice, koji su se žalili da im se krši pravo na mir.

Novi zakon omogućava nastavak svih poslova na selu koji se obavljaju na legalan način. Ovo je nadogradnja na prethodni zakon iz 2021. godine koji je branio takozvano “osetljivo nasleđe” francuskog sela, termin koji se odnosi na buku i mirise karakteristične za prirodu i selo.

Novi zakon koji štiti “senzornu baštinu” Francuske, uključujući zvukove i mirise seoskog života, usmeren je prema zaštiti ruralnih oblasti. Ovaj zakon je usvojen kao odgovor na konflikte između dugogodišnjih stanovnika sela i novopridošlica ili turista koji su tražili mir i tišinu.

Međutim, nije jasno da li se ovaj zakon primenjuje i na urbane oblasti. Francuski zakoni o zaštiti životinja variraju i mogu se razlikovati u zavisnosti od konteksta345. Za potpuno razumijevanje kako se ovaj zakon primenjuje na različite situacije, najbolje bi bilo konsultovati se sa pravnim stručnjakom ili lokalnim vlastima.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading