JAPANAC ŽIVI U SRBIJI, SLAVI SLAVU I SLUŠA ŽENU, ALI... Zbog jedne stvari je kivan: "Pravi sam srpski zet, ali građanin drugog reda"!

Autor:

Vesti

06.12.2023

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na čistom srpskom jeziku jedan Japanac izrevoltiran činjenicom da mu zemlja ne dozvoljava da ima dvojno državljanstvo napisao je "Je**m ti japanski zakon".

JAPANAC ŽIVI U SRBIJI, SLAVI SLAVU I SLUŠA ŽENU, ALI... Zbog jedne stvari je kivan: "Pravi sam srpski zet, ali građanin drugog reda"!

Foto: pixabay.com

Srpskog zeta japanskog porekla ova činjenica veoma je uznemirila.

Muškarac poznat na Tviteru kao "nekobalkancom" tvrdi da je Japanac u braku sa Srpkinjom te da zajedno sa svojim detetom živi u Srbiji. Iako je izrazio svoje dugotrajno zadovoljstvo životom u našoj zemlji, priznaje da će zbog japanskog zakona ostati "građanin drugog reda" bez nekih ključnih prava, poput prava glasa. Ipak, to ga neće sprečiti da nastavi uživati u našoj kulturi.

- Ja sam Japanac, a žena mi je Srpkinja. Živimo u Srbiji sa bebom. Nedavno sam čuo u MUP-u da imam pravo da dobijem srpsko državljanstvo jer živim ovde dovoljno dugo da to dobijem. Međutim, japanski zakon ne dozvoljava da imam dva državljanstva. (Je**m ti japanski zakon).

Čak i kao građanin drugog reda bez srpske nacionalnosti, mogu da uživam u divnoj kulturi u Srbiji. Naučio sam srpski jezik i dobio B2+ sertifikat koji mnogi Srbi nemaju - napisao je on.

 

 

Japanac, srpski zet

On se u našoj zemlji oseća kao pravi Srbin, kaže, a otkrio je i šta je to što je odmah usvojio od nas.

Kao i mnogi Srbi, slušam bez prestanka naređenja supruge i tašte pošto sam naučio jezik. Takođe, ovde uživam u mnogim događajima kao što su slava, Božić, sopstveno venčanje i tako dalje. Dakle, ja sam pravi srpski zet - priznao je on.

Pored osećaja da bude pravi Srbin, i dobijanje prava da glasa jedan je od razloga zbog koga želi da dobije dvojno državljanstvo.

- Iako ne mogu da imam pravo glasa u ovoj zemlji, i mogu se posmatrati kao građanin drugog reda, verujem da sam član velike zajednice. I srećan sam što zajednica održava srpsku kulturu velikom.

Kako nemam pravo glasa, samo pratim šta odlučuju građani prvog reda. Dakle, odluke prvorazrednih građana su važne za moj život i za način života moje bebe jer ona još uvek nema pravo glasa. Ali opet, politika nije direktno povezana sa kulture ove zemlje. Drugim rečima, kakav god bio rezultat izbora, Srbija će uvek biti velika - zaključio je on.

"Naš si kako god okreneš"

Srbi su mu u komentarima zahvalili što voli Srbiju, ali i objasnili zašto smatraju da je već "naš".

"Ma, nema veze, psuješ kao Srbin, pasoš je nebitan, ti si naš", "Odrekni se japanskog državljanstva, šta ti teško? Odakle si odakle ti je žena i to ti je jarane samuraju tako", "Čovek psuje kao Srbin, slavi slavu i sluša tastu. Brate ne treba ti državljanstvo, naš si kako god okreneš", bili su samo neki od komentara ispod njegovih objava.

Takođe, bilo je i onih koji su mu objasnili da su zakoni mnogih država baš kao i zakoni u Japanu, te da mnogi dele njegovu sudbinu.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading