MIR JE BIO NADOHVAT RUKE: Ukrajinski političar otkrio - Rusija je u proleće 2022. htela da prekine rat, ali Kijev je ŽELEO u NATO!

Autor:

Svet

25.11.2023

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

David Arahamija, šef frakcije stranke "Sluga naroda" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Vrhovnoj radi, izjavio je danas da naredne godine neće biti parlamentarnih, lokalnih ili predsedničkih izbora u Ukrajini. Arahamija je naglasio da Zapad ne vrši pritisak na Ukrajinu da organizuje nove izbore.

MIR JE BIO NADOHVAT RUKE: Ukrajinski političar otkrio - Rusija je u proleće 2022. htela da prekine rat, ali Kijev je ŽELEO u NATO!

Foto: Tanjug/AP

"Idemo korak po korak. Sledeće godine ne mislim da uopšte može biti izbora. Neće biti ni parlamentarnih, ni lokalnih ni predsedničkih. Niko na Zapadu nas ne tera na to", izjavio je Arahamija u intervjuu za TV kanal 1+1, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Naredni izbori u Ukrajini, u normalnim uslovima, trebalo bi da se održe na proleće 2024. godine. Međutim, u društvu se vodi debata o tome da li je prikladno održavati izbore u uslovima rata u punom obimu protiv Rusije. Početkom oktobra, predsednik Zelenski je izjavio da bi izbori mogli biti održani ako Vrhovna rada uspe da reši sve zadatke vezane za obezbeđivanje pristupa glasanju.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, kasnije je izjavio da ukrajinski lider razmišlja o održavanju predsedničkih izbora sledećeg proleća. Kuleba je istakao da Ukrajini prete izazovi "bez presedana" zbog održavanja izborne trke tokom rata u punom obimu.

Arahamija je objasnio zašto je Ukrajina odbila mirovni sporazum

David Arahamija je otkrio uslove pod kojima je Ruska Federacija obećala da će okončati rat u Ukrajini. Ruska strana je u proleće 2022. obećala da će okončati rat u Ukrajini u punom obimu ako Kijev pristane da odbije ulazak u NATO.

"Rusi su se „stvarno do poslednjeg dana nadali da će nas izvršiti pritisak da potpišemo takav sporazum“, rekao je lider frakcije „Sluga naroda“ David Aramija u intervjuu novinarki „1+1“ Nataliji Mosičuk.

Republika

Foto: shutterstock

 

 

„Za njih je bila najvažnije da prihvatimo neutralnost, oni su bili spremni da prekinu rat ako prihvatimo da budemo kao doskora Finska, i obavežemo se da nećemo ući NATO... U stvari, to je bila ključna stvar, sve ostalo su bili kozmetički, politički začini, kao što je denacifikacija...“, rekao je političar.

Narodni poslanik je objasnio i zašto ukrajinska strana nije pristala na sporazum.

„Pa, pre svega, da bismo se složili sa ovom tačkom, potrebno je promeniti Ustav – naš put u NATO je zapisan u Ustavu. Drugo, nema poverenja i nije ga bilo da će Rusi to da urade - to je bilo moguće samo ako postoje bezbednosne garancije. Pa nismo mogli nešto da potpišemo, otiđite, svi bi tu odahnuli, pa bi došli spremniji, jer su zapravo došli nespremni.. .“, dodao je Arahamia.

Podsećamo da su Rusi u ranim jutarnjim satima 24. februara 2022. godine izvršili invaziju na Ukrajinu. Kasnije su počeli mirovni pregovori, tokom kojih je Ruska Federacija čak odbila da prekine vatru. Vlasti Ukrajine smatraju da su Rusiji mirovni pregovori potrebni samo da bi se pripremila za novu agresiju. Predsednik Vladimir Zelenski je rekao da moderna Ruska Federacija „ne veruje ni u šta osim u novac i moć “ .

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading