ISLAMSKE ZEMLJE ĆE IZDATI HAMAS: Više im se isplati da džihadisti budu UNIŠTENI, rat sa Zapadom za njih bi bio FATALAN!

Autor:

Svet

07.11.2023

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef libanske terorističke organizacije Hezbolah Hasan Nasralah održao je 4. novembra dugo očekivani govor među islamistima, gde je odobrio napad militanata Hamasa na Izrael i izrazio pretnje izbijanjem i eskalacijom neprijateljstava.

ISLAMSKE ZEMLJE ĆE IZDATI HAMAS: Više im se isplati da džihadisti budu UNIŠTENI, rat sa Zapadom za njih bi bio FATALAN!

Foto: Tanjug/AP

U stvari, Nasralah nije objavio da se Hezbolah u potpunosti uključio u rat između Izraela i Hamasa, ali je upozorio da će borbe na libansko-izraelskoj granici postati intenzivnije. Shodno tome, srećom, nije bilo direktne objave rata, a za to postoje mnoga objašnjenja.

Američka mornarica na Bliskom istoku vrši pritisak na islamske vođe da se uzdrže od drastičnih koraka

Glavnim razlogom za takvu retoriku može se smatrati pojava u istočnom delu Sredozemnog mora američke grupe nosača aviona, sposobne i, što je najvažnije, spremne za destruktivne udare na teritoriji Libana, gde se nalaze teroristi Hezbolaha. . Podsetimo, prema pisanju Njujork tajmsa , SAD su spremne na vojnu intervenciju protiv Irana i Hezbolaha ako najave napad na Izrael. Prema novinarima, Bajdenova administracija je poslala odgovarajuću poruku Iranu i Hezbolahu preko regionalnih partnera, uključujući Tursku.

U isto vreme, drugi ratni brodovi američke mornarice, uključujući nuklearne podmornice, približavaju se Persijskom zalivu. Treba napomenuti da sada zapravo vidimo kako su lideri mnogih islamskih zemalja prinuđeni da „rade broj” sa antiizraelskim izjavama za sopstveno biračko telo, a u stvari za to gotovo ništa ne preduzimaju. Primer je predsednik Turske Redžep Erdogan, a druge muslimanske zemlje su prethodno detaljno analizirane u materijalu naše publikacije.

Pored toga, 5. novembra se američki državni sekretar Antoni Blinken sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali. Prema izveštajima zapadne štampe, palestinski predsednik je pozvao na „trenutni prekid vatre“ i protok humanitarne pomoći u Gazu. Zauzvrat, Blinken je potvrdio da Sjedinjene Države podržavaju isporuku neophodne pomoći i obnavljanje osnovnih potreba u Gazi. Ali glavnim rezultatom se može smatrati izrečeni stav Sjedinjenih Država da palestinske vlasti moraju igrati centralnu ulogu u budućnosti Gaze. Pre toga, državni sekretar Blinken je na sastanku sa arapskim ministrima spoljnih poslova podržao ideju o „humanitarnim pauzama“, ali je uverio da će prekid vatre omogućiti Hamasu da se pregrupiše i da će se izraelska vojna operacija nastaviti.

Malo ljudi rizikuje da zaista progovori protiv Izraela na strani Hamasa.

Dakle, čak ni Iran, koji je izuzetno radikalan u svojoj antiizraelskoj retorici, ne usuđuje se da pređe „crvene linije“, koje, za razliku od Putinovih „crvenih linija“, podržava neiluzorna pretnja korišćenja ogromne moći konvencionalnog naoružanja američke flote i vazduhoplovstva. Stoga će samo najradikalnije grupe kao što su Huti preduzeti korake ka direktnoj konfrontaciji sa Izraelom, ali će im geografska udaljenost oba protivnika omogućiti samo da razmenjuju raketne i bespilotne udare i izvode ograničene vojne operacije u Crvenom moru. Hezbolah će se, da bi podržao svoj imidž, takođe ograničiti na lokalne sukobe na granici, a samo će Hamas nastaviti da se odupire njegovom potpunom porazu od izraelske vojske.

Islamskim zemljama je isplativije da se uništi Hamas i očuvaju odnosi sa Zapadom

Treba obratiti pažnju i na gorepomenute nagoveštaje američkog državnog sekretara Blinkena o političkoj budućnosti Palestine. U stvari, nakon uništenja Hamasa, SAD očekuju da u Palestini na vlast dođu umerene političke snage, o čemu je razgovarano sa predsednikom Mahmudom Abasom. Stoga se može pretpostaviti da većina muslimanskih zemalja u svetu prećutno pristaje na ovu opciju.

Objašnjenje za ovo je vrlo jednostavno – rečima možete podržati svoje jednoverce iz Hamasa, ali u praksi to dovodi do značajnog pogoršanja odnosa sa Zapadom. To znači ogromne ekonomske, reputacione i bezbednosne gubitke koji predstavljaju pretnju uspostavljenom poretku i režimima u mnogim islamskim zemljama. Stoga je mnogo jeftinije i lakše ako ID tokom vojne operacije potpuno uništi Hamas, koji svojim radikalizmom uveliko koči mnoge muslimanske zemlje. Na kraju, niko od njih nije izrazio želju da ugosti stotine hiljada palestinskih izbeglica. Stoga je velika verovatnoća da će pre ili kasnije izraelska vojna operacija protiv palestinskih terorista uspeti, odnosno da će zadatak potpunog uništenja Hamasove ljudstva, naoružanja, municije i infrastrukture biti završen.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading