"ČOVEK KOJI MI JE PRETIO JE SVAKI DAN ČINIO NAJTEŽA KRIVIČNA DELA"! Vučić se obratio iz Kotora: Oni koji su govorili da sam sledeći, sa njima se postupa po zakonu!

Autor:

Vesti

16.05.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik imao i bitne sastanke!

"ČOVEK KOJI MI JE PRETIO JE SVAKI DAN ČINIO NAJTEŽA KRIVIČNA DELA"! Vučić se obratio iz Kotora: Oni koji su govorili da sam sledeći, sa njima se postupa po zakonu!

Foto: printscreen/RTVPink

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", održva se danas u Kotoru, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji učestvuje na panelu i ima niz važnih susreta sa zvaničnicima.

Obraćanje nakon Samita lidera

- Doneće dobar rezultat za naše građane i u smislu veće stope ekonoskog rasta i ubrzanja trgovine i uslugama i kapitalom. Otvaranje novih mogućnosti za otvaranje investicija i to donosi ogromnu korist. Razgovarao sam i sa američkim predstavnikom O'Brajanom o svim važnim pitanjima i svega što sledi posle usvajanja rezolucije o Srebrenici - rekao je predsednik.

- Briga me ko će šta da mi zamera ili neće. Smatrao sam prikladnim da deo izlaganja iznesem na ruskom, deo na srpskom i sam ću uvek odlučivati o tome. I razume se uvek, uz poštovanje činjenica da predstavljam Srbe i Srbiju. Što se tiče dana pobede, poštujemo dan Evrope, 9. maja slavimo Dan pobede nad fašizmom.

- Danas je 47,8 odsto što je najmanje u regionu. Dogovor o slobodnom prometu radne snage ima pozitivan efekat. Imamo nedostatak radne snage. Moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta u narednom periodu.

Vučić o Robertu Ficu

- Osim uobičajenog, želim da kažem da sam izuzetno potresen. Verujem da ću u danima pred nama dobiti dozvolu da ga posetim. Nadam se da će sve ovo da prevaziđe, on je borac, snažan lider u mentalnom smislu. Verujem da će mu to pomoći. Oni koji su govorili da sam ja sledeći, sa njima se postupa u skladu sa zakonom.

Ovaj što mi je pretio svaki dan je činio krivična dela. Da li je moguće da i ovakvih ima, 50 dela naređano...

O rezoluciji o Srebrenici

- Iz Sarajeva mogu da prate šta hoće, da li ću da posustanem neću nikada, čak ni kada usvoje rezoluciju. Šta je smisao toga? To nije odavanje počasti žrtvama. Šta je cilj? Naplata ratne štete? Da li će ukinuti Republiku Srpsku, voleli bi ali neće. 

 Mi nemamo ključne zemlje, poštujemo integritet svih zemalja sveta, za razliku od nekih ovde, kao i u regionu, kao i neke zapadne sile. Za nas su sve zemlje važne. Što se tiče broja, nisam analitičar, radimo svoje računice, jasno nam je od početka da nemamo šansu da pobedimo kolektivni Zapad i najmoćnije sile sveta posebno u nameštenom glasanju gde broje samo za i protiv, a ne uzdržane. Borimo se za čast i da postoji Republika Srpska. Pritisci velikih i moćnih Zapadnih sila su snažni na pojedine male zemlje i za sedam dana će biti nepovoljniji rezultat po nas nego što je danas. Zašto lažete da je reč o infividualnoj krivici, na to pitanje niko nema odgovor. Ovde je reč o političkoj deklaraciji i odluci, da se stavi žig na čelo jednog naroda. Ponosan sam na činjenicu da Srbija može uzdignute glave da se suprotstavi silama. Sloboda za nas nema cenu, slobodu štitimo i branimo.

- Reč je o triku koji sprovodi Kurti, sami kažu da će dostaviti svoj tekst. Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo Kosova u SE.

- Poštujemo Crnu Goru i to je odluka Crne Gore. Da li će Srbija da bude oduševljena ako Crna Gora podrži odluku o Srebrenici, naravno da neće. Samo nemojte da nas terate da podržimo to što nas bijete po glavi.

Veoma smo entuzijastični u vezi sa planom rasta

"Veoma smo entuzijastični u vezi sa Planom rasta, a ovakav izmenjeni pristup otvorio je mnoge dobre prilike za sve nas na Zapadnom Balkanu. Nismo razgovarali o velikim političkim pitanjima, već o životnom standardu građana i razvoju ekonomije zemalja u regionu. Ovo će nam pomoći da se približimo Evropskoj uniji i doneti mnoge koristi celom regionu", napisao je predsednik Vučić na zvaničnom Instagram nalogu.

Obraćanje Vučića na panelu

Predsednik Vučić učestvuje na panelu „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“.

- Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Nemam naviku da se bilo kome posebno obraćam ali moram da kažem da ovaj način, poromenjenog pristupa je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala svima što ovo radite. Mnogi od nas, zbog toga ne mogu ništa da kažem našem narodu jer ne razumeju o čemu razgovaramo ovde, što je regularno i razumljivo. Ovo je zbog toga što mi diskutujemo o velikim političkim problemima, pričamo o životima običnih ljudi, o razvoju ekonomija. Verujem da smo do sada imali dobre razgovore i složili se oko većine stvari. Treba da se složimo oko jedne ili dve stvari koje su vezane za Srbiju, za sada nam nije lako ako gledamo situaciju naše zemlje, oko viza... Nadam se da imamo na umu i da će svi ovde prihvatiti neke naše male zahteve koji su slični i bliski zahtevima koji su nama predloženi. Da se brinemo o javnim platama, brinemo o običnim ljudima... Ovo je deo naših dogovora o prihvatanju industrijalizacije, to je ono što nama treba. Možda zvuči glupo, ali kao bismo morali da izvozimo naše usisivače, oni žele da imaju sve odgovarajuće sertifikate i onda će biti lakše za nas ako se razvija naša ekonomija, ako imamo takve fabrike. Svi će videti dobrobiti ovakvih dogovora. Trenutno to pokriva 10 odsto srpskog izvoza za EU ali ćemo nastaviti i sa drugim projektima koji su važni za nas. Ovo je nešto što će doneti dobre rezultate celom regionu - kazao je predsednik.

Očekujem dobre razgovore

- Nadam se da teškim i ozbiljnim reformama koje sprovodimo možemo da se približimo jedinstvenom evropskom tržištu, što je od velikog značaja za sve nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo važne rezultate i dobru korist za sve naše građane.

Hvala Crnoj Gori na gostoprimstvu i očekujem dobre razgovore - napisao je predsednik na Instagramu. 

Više pročitajte OVDE.

Obraćanje predsednika Vučića na početku Samita

- Očekujem dobar razgovor, nadam se da možemo da se približimo teškim i ozbiljnim reformama koje provodimo od velikog značaja za nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo važne rezultate i korist za naše građane. Hvala na gostoprimstvu domaćinima.

Predsednik Vučić se osvrnuo i na odluke Crne Gore po pitanju rezolucije o Srebrenici.

- Oni donose odluku kako će da se postave po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Mi znamo šta je naš odnos po tome. Imam jedno pitanje na koje niko nema odgovor, kakav je smisao tome danas? Kakav je smisao te rezolucije? Kažete nije nametanje kolektivne krivice? Nego šta je, individualna krivica je određena presudama, a ne pominje se nijedno ime. Neka svako donese svoju odluku i mi ćemo se u budućnosti ponašati u skladu sa time - rekao je predsednik Vučić.

Poklon Kneževića Vučiću

Politički veteran Crne Gore Milan Knežević darivao je predsednika Vučića sabranim delima Petra Petrovića Njegoša uz moćnu poruku.

Više pročitajte OVDE.

Vučić učestvovuje na panelu „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“.

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

Aleksandar Vučić u Kotoru

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija.
Lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće danas u Kotoru Plan rasta za Zapadni Balkan.

U delegaciji predsednika Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Domaćin samita je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena. 

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju. 

Na samitu u Tirani razgovaralo  se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o "zelenim koridorima", odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.
Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predvidja da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Мiraš

16.05.2024 09:41

Važno je da svako ima pravo na sopstveni izbor, a odgovornost lidera je da poštuje te odluke i deluje u skladu sa njima. Podržavam ovakav pristup!

Đorđije

16.05.2024 09:42

Vučić pokazuje da je spreman da se prilagodi različitim stavovima i situacijama, što je znak mudrog i fleksibilnog liderstva.

Balša

16.05.2024 09:43

Ova izjava naglašava značaj individualne slobode i kolektivne odgovornosti. Nadam se da će odluke donete u Kotoru biti u najboljem interesu svih građana.

Ana

16.05.2024 09:43

Verujem da će ova inicijativa doneti vidljive rezultate i doprineti napretku regiona, prilika da se pokaže koliko je Srbija otvorena za saradnju sa drugim zemljama.