PREDLOG UPUĆEN TURSKOM PARLAMENTU! Erdogan odobrio ulazak Švedske u NATO

Autor:

Svet

23.10.2023

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranije ovog meseca, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da brzo ratifikuje članstvo Švedske u vojnoj organizaciji.

PREDLOG UPUĆEN TURSKOM PARLAMENTU! Erdogan odobrio ulazak Švedske u NATO

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak je parlamentu na ratifikaciju podneo predlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u.

Informaciju je prenelo tursko predsedništvo. Vlada Švedske je juče saopštila da očekuje kako će Turska početi ratifikacijom članstva ove zemlje u NATO-u.

Pozitivni signali iz Ankare dolaze u isto vreme kada je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio posetu Stokholmu gde će obaviti niz sastanaka sa čelnicima vlade, prenosi Klix.ba.

Erdogan je odgađao ratifikaciju švedskog članstva, optužujući Stokholm da je previše blag prema kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra sigurnosnom pretnjom.

Tursku je takođe razljutio niz demonstracija paljenja Kur'ana u Švedskoj.

Švedska i njen sused Finska napustile su  vojne nesvrstanosti nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu u februaru 2022., tražeći zaštitu pod sigurnosnim kišobranom NATO-a. Finska se pridružila vojnom savezu u aprilu.

Ranije ovog meseca, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da brzo ratifikuje članstvo Švedske u vojnoj organizaciji.

- Mnogi saveznici želeli bi da vide brzi napredak u ratifikaciji - rekao je Stoltenberg nakon predsedanja sastankom ministara odbrane NATO-a u Briselu.

- Švedska je ispunila ono što je obećala i sada nam treba ratifikacija švedskog članstva.

Svih 31 NATO saveznika mora podržati članstvo Švedske. Ukoliko turski parlament podrži Erdoganov predlog, što je gotovo sigurno, ostaje još da ratifikaciju odobri i Mađarska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading