PRIJATELJ SRBA NA ČELU ITALIJE?

Autor:

Svet

05.03.2018

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan nakon neizvesnih parlamentarnih izbora u Italiji Evropa sa strepnjom iščekuje ko će se naći na čelu vlade te važne članice EU, a po svemu sudeći, najveće šanse ima desničar Mateo Salvini (44), za kog je malo bilo poznato da je veliki prijatelj Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini voli Srbe

Reč je o čelniku stranke Liga, jedinoj političkoj opciji u Italiji koja se 1999. suprotstavljala NATO agresiji na našu zemlju, a čiji uspon u Italiji zastrašuje Brisel.

Među njenim temeljnim opredeljenjima, naime, utkani su evroskeptični stavovi, zalaganje za nestanak evra, žestoki napadi na Alijansu, kao i borba protiv migranata, te je Salvini u skladu s tim obećao Italijanima da će iz zemlje deportovati više od 120.000 izbeglica. 

- Naš pokret se oduvek borio za identitet i samoopredeljenje svake nacije. Nemamo strah da iskažemo mišljenje i borimo se za ideje, makar one naišle i na napade sa kakvim se suočavaju naši prijatelji iz Nacionalnog fronta u Francuskoj, Slobodarske stranke Hajnca Kristijana Štrahea u Austriji i drugi. To su evropski pokreti koje bi birokratski i centristički sistem u Briselu najradije stavio iza brave - naglasio je Salvini u intervjuu za portal Geopolotika 2014, kada je predsednik Srbije bio Tomislav Nikolić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- S velikim interesovanjem pratimo poteze Nikolića kao osobe koja je bila važna figura tokom rata na Kosovu i Metohiji i bila u prvim linijama odbrane Srbije, njenog teritorijalnog integriteta i civilizacijskog identiteta - naglasio je tada Salvini, a zatim poručio da će se njegov pokret, ukoliko dobije širu podršku, zalagati za stvaranje jedne nove Evrope, "koja neće počivati na evru kao kriminalnoj valuti".

Uspon Salvinijevog pokreta je tako dočekao svojih pet minuta ove godine, i to nakon što je iz pokreta Severna liga, koji se borio za nezavisnost dela Italije, postao samo Liga da bi se ipak zalagao za interese svih Italijana.

Na nedeljnim izborima je osvojio 17,6 odsto, što mu s partnerom iz redova desnice Silviom Berluskonijem (81) i njegovom partijom Snaga Italije (Forca Italija) daje više glasova nego što je osvojio prvoplasirani Pokret pet zvezdica Luiđija di Maja (32,3%).

Silviova stranka je osvojila 14 odsto, međutim, s obzirom na to da on nema prava da bude premijer zbog optužbi za utaju poreza, očekuje se da će ustupiti stolicu mlađem kolegi. Da bi formirali većinu, trebalo bi da im se pridruži i esktremno desničarska stranka Braća Italije, ali ostaje pod znakom pitanja da li će i to biti dovoljno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Pokret pet zvezdica, koji nema većinu uprkos odličnom rezultatu, ranije je saopštio da nema nameru da ulazi u koalicije, međutim, analitičari ne isključuju njihov dogovor s najvećim gubitnicima nedeljnog glasanja - Demokratskom strankom Matea Rencija. Takva kolicija je jedina uz koju bi Evropa odahnula. 

Jedini uzdanik EU pukao, pa se povlači?

Bivši premijer Italije Mateo Renci i čelnik Demokratske partije, koja je predstavljala jedinu nadu EU da će na čelo Italije doći opcija koja deli njene stavove, podneo je ostavku na tu poziciju nakon debakla na izborima, prenose italijanski mediji. To je, međutim, odbio da potvrdi njegov portparol, dok iz stranke nisu krili razočaranje neuspehom. 
- Ovo je veoma jasan poraz za nas. Rezultat je više nego negativan - rečeno je juče iz Demokratske stranke, čiji su neuspeh na izborima mediji nazvali "debaklom" i "psihološkim rastrojstvom". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading