AKO STE SE UPUTILI U GRČKU, RAZMISLITE JOŠ JEDNOM: Obaraju se temperaturni rekordi, pojedina mesta biće ZATVORENA za posetioce - GOREĆE ZEMLJA!

Autor:

Svet

22.07.2023

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor istraživanja Atinske opservatorije, rekao je da ga zabrinjavaju najave rasta temperatura i sledeće nedelje.

AKO STE SE UPUTILI U GRČKU, RAZMISLITE JOŠ JEDNOM: Obaraju se temperaturni rekordi, pojedina mesta biće ZATVORENA za posetioce - GOREĆE ZEMLJA!

Foto: Ilustracija: Republika, Pixabay

Grčka je danas na maksimalnom oprezu zbog toplotnog talasa s očekivanim temperaturama iznad 44 stepena Celzijusa, dok istovremeno rekordno visoke temperature prže jug SAD-a uz strah da će zahvatiti i ostale delove zemlje.

Sve do nedelje, sve arheološke znamenitosti, uključujući i Akropolj, biće zatvorene za posetioce tokom najtoplijeg dela dana, objavilo je ministarstvo kulture.

U Grčkoj temperature i do 45 stepeni Celzijusa

- Potreban maksimalan oprez jer teški trenuci nisu prošli - upozorio je premijer Kiriakos Micotakis.

Suočavamo se s toplotnim talasima s mogućim jačanjem vetra koji od ponedeljka raspiruje požare oko Atine - dodao je premijer.

U središnjem delu zemlje u subotu se očekuju temperature do 45 stupnjeva Celzijevih.

Rekordna temperatura je u gradu izmerena 2007. i iznosila je 44.8ºC. Najviša temperatura u zemlji je izmerena 1997. u Elefsinu, kod Atine, i iznosila je 48ºC.

- Naviknut sam na velike vrućine. Tako je svako leto, no ove godine imamo jedan toplotni talas za drugim - rekao je Atenjanin Kristos Bojiacis.

Kostas Laguvardos, direktor istraživanja Atinske opservatorije, rekao je da ga zabrinjavaju najave rasta temperatura i sledeće nedelje.

- To bi onda bio toplotni talas koji bi se protegao na dve nedelje i bio bi najduže zabeležen u Grčkoj - rekao je Laguvardos.

Republika

Foto: Shutterstock

Grčka

U Arizoni već 22 dana zaredom preko 43ºC

Istovremeno, s druge strane Atlantika oko 80 miliona Amerikanaca ovaj vikend očekuju temperature od 41ºC i više, upozorio je američki Nacionalni meteorološki zavod (NWS). U Phoenixu u saveznoj državi Arizoni na jugozapadu SAD-a temperatura bi mogla preći 46ºC.

Arizona beleži najduži toplotni talas do sada i već 22 dana zaredom živa se penje iznad 43ºC.

U četvrtak je izbio požar u skladištu propana, s eksplozijama rezervoara gasa, jer se zbog toplote rezervoara propana šire i postaju prave rakete koji ispaljuju krhotine i do 450 metara, objasnio je lokalni vatrogasac.

Oko 500 kilometara dalje, u Dolini smrti, najtoplijem mestu na svetu, očekuju da će rekordna temperatura od 56.6ºC iz 1913. biti premašena.

Do kraja jula, američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) upozorava da bi toplotni talas mogao da se proširi duž Stenovitih planina i na Velike ravnice Srednjeg zapada.

- Jul bi mogao da obori rekord za najtopliji mesec zabeležen na Zemlji, ne samo otkako se vrše merenja, već i stotinama, ako ne i hiljadama godina - rekao je klimatolog NASA Gavin Šmit.

I to ne samo zbog El Nina, već zato što nastavljamo da ispuštamo gasove staklene bašte u atmosferu, rekao je Šmit.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading