JEREMIĆA BOLI UVO ZA KONGRES: Izneti NOVI podaci o Vukovoj umešanosti u korupcijski skandal sa Hanterom Bajdenom (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

11.05.2023

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džejms Komer, predsedavajući Nadzornog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa, objavio je nove detalje o vezama porodice Hantera Bajdena, sina predsednika Džoa Bajdena, sa Vukom Jeremićem.

JEREMIĆA BOLI UVO ZA KONGRES: Izneti NOVI podaci o Vukovoj umešanosti u korupcijski skandal sa Hanterom Bajdenom (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

CNN je imao uvid u memorandum ovog komiteta u kojem piše da se zvaničnik "Bajdenove administracije sastao sa Jeremićem kako bi razgovarao o izboru generalnog sekretara UN po nalogu Hantera Bajdena i/ili njegovih poslovnih saradnika".

Foto: ATAImages

Vuk Jeremić

Navodi se da su Jeremićevi advokati u aprilu pismom saopštili da neće sarađivati sa zahtevom komiteta da Jeremić preda dokumenta vezana za taj slučaj i svedoči u Kongresu.

Kao razlog, Jeremićevi advokati su naveli "razdvojenost izvršne i zakonodavne vlasti", kao i to što poziv za svedočenje koji je Komerov komitet izdao Jeremiću važi samo za ljude koji su "unutar SAD".

CNN je pokušao da stupi u kontakt sa Kolinom Kalom, nekadašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost potpredsednika SAD iz vremena kada je tu funkciju obavljao Džo Bajden, sa kojim se Jeremić sastao. Navodi se da Kal, koji je sada funkcioner Pentagona u Bajdenovoj predsedničkoj administraciji, nije odgovorio na upit američke televizije.

Foto: www.profimedia.rs

Kolin Kal

Kako je Republika ranije pisala, predsednik Narodne stranke koji se zaklinje u Rusiju i odbranu Kosova uz pomoć Moskve, pokušavao je da se pomoću sina američkog predsednika i kosovskog lobiste Kala dokopa čelne funkcije u UN. Američki mediji su u februaru objavili da je "Hanter Bajden zatražio od visokog savetnika Bele kuće da pomogne kampanju srpskog biznismena za šefa UN" i da su "veze sina američkog predsednika sa bivšim srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem privukle pažnju Nadzornog komiteta Predstavničkog doma Kongresa".

Mejlovi iz napuštenog laptopa Hantera Bajdena pokazuju da je Hanter Bajden u julu 2016. organizovao sastanak Jeremića i Kala. Jeremić je u to vreme je pokušavao da pridobije američku podršku u predstojećem glasanju za generalnog sekretara (UN). U mejlovima piše da je Jeremić naveo da se Kal, koji je sada podsekretar Ministarstva odbrane za politička pitanja i di-džej amater, "obećao" da će se raspitati o tim izborima.

Foto: www.profimedia.rs

Kolin Kal je sada funkcioner Pentagona u Bajdenovoj administraciji

Nakon izbora Džoa Bajdena za predsednika SAD Kal je preuzeo tu novu funkciju u Pentagonu, gde je u oktobru 2021. ugostio Armenda Mehaja, ministra odbrane vlasti u Prištini, kojem se u objavi na Tviteru "zahvalio na pomoći Kosova u prebacivanju ugroženih Avganistanaca u SAD i druge NATO zemlje". Vašington fri bikon naveo je da se 1. decembra 2015. Jeremić obratio Bajdenu i njegovom saradniku Eriku Šverinu u vezi sa sastankom sa Jeom Đjianmingom, tadašnjim šefom "CEFC Čajna enerdži", kineskog energetskog konglomerata za kojeg američki sajt navodi da se sumnja da je bio povezan s obaveštajnom službom u Pekingu.

Foto: Printscreen

 

- Uveren sam da iz ovoga mogu da se izrode mnogi zanimljivi projekti - napisao je Jeremić za kojeg Vašington fri bikon navodi da je u to vreme radio kao konsultant za "CEFC Čajna enerdži".

Navodi se da je Hanter Bajden 2017. ušao u unosan poslovni odnos sa tom kineskom kompanijom. Republikanski kongresmeni koji čine većinu u Nadzornom komitetu i celom Predstavničkom domu su zatražili od mlađeg Bajdena da iznese detalje oko konsultantskog aranžmana vrednog pet miliona dolara koji je imao u "CEFC Čajna enerdži", kao i oko zarade od milion dolara koju je dobio za lobiranje u ime Patrika Hoa, zbog mita kasnije osuđenog funkcionera "CEFC Čajna enerdži", povezanog sa Jeremićem.

Foto: Tanjug/AP

Džo i Hanter Bajden

Vašington fri bikon piše da se Hanter Bajden 2014. prvi put sreo sa Jeremićem, dok je ovaj bio direktor u meksičkoj državnoj energetskoj kompaniji "Pemeks", a mlađi Bajden bio u upravi "Burisma holdings", po skandalima poznate ukrajinske energetske kompanije. Mejlovi iz Hanterovog laptopa pokazuju da su njih dvojica razgovarala o uspostavljanju partnersstva između dve kompanije.

Foto: Tanjug-AP

 

Republika je imala uvid u zvanično pismo koje je Komer u ime Kongresa 8. februara uputio Hanteru Bajdenu sa zahtevom da tom komitetu dostavi svu komunikaciju koju je imao sa nizom osoba, uključujući Jeremića. Komer u pismu navodi da će mlađi Bajden, u slučaju da sakrije ili uništi neki od dokumenata, odgovarati u skladu sa krivičnim zakonikom SAD.

Foto: www.profimedia.rs

Džejms Komer, predsedvajući Nadzornog komiteta Predstavničkog doma Kongresa

Ubrzo potom i Jeremić je dobio je rok od republikanaca koji drže Predstavnički dom američkog Kongresa da im do 7. marta dostavi sva dokumenta vezana za njegove kontakte sa Hanterom Bajdenom.

- Tokom suđenja Patriku Hou (funkcioneru kompanije "CEFC Čajna enerdži" u kojoj je Jeremić, po odlasku sa funkcije predsednika Generalne skupštine UN, bio angažovan), Vi ste svedočili da Vas je "CEFC Čajna enerdži" plaćala stotine hiljada dolara godišnje da delujete kao "konsultant", a zauzvrat biste im Vi "otvarali vrata" upoznajući zaposlene u "CEFC Čajna enerdži" sa poslovnim i političkim liderima raznih zemalja - pisalo je u zvaničnom pismu upućenom Jeremiću iz Komiteta za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma Kongresa.

Pismo je potpisao predsedavajući Komer, republikanski kongresmen iz Kentakija, koji od Jeremića zahtevao da se do 14. marta javi osoblju i zakaže saslušanje u komitetu na kojem će ispričati sve što zna, što je ovaj odbio.

Šta se desilo

- 1. decembra 2015. Jeremić se obratio Hanteru Bajdenu i njegovom saradniku Eriku Šverinu u vezi sa sastankom sa Jeom Đjianmingom, tadašnjim šefom "CEFC Čajna enerdži", za koju Vašington fri bikon navodi da je u to vreme angažovala Jeremića kao konsultanta 
- Mlađi Bajden u julu 2016. organizovao sastanak Vuka Jeremića i Kolina Kala, zvaničnika Pentagona koji je u to vreme bio savetnik za nacionalnu bezbednost t tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena
- Nakon izbora Džoa Bajdena za predsednika SAD Kal je preuzeo novu funkciju podsekretara Ministarstva odbrane za politička pitanja i u Pentagonu ugostio Armenda Mehaja, ministra odbrane vlasti u Prištini
- Hanter Bajden 2017. ušao u unosan poslovni odnos sa kineskom kompanijom
- Republikanski kongresmeni koji čine većinu u Nadzornom komitetu i celom Predstavničkom domu prošlog petka su zatražili od mlađeg Bajdena da iznese detalje oko konsultantskog aranžmana vrednog pet miliona dolara koji je imao u "CEFC Čajna enerdži", kao i oko zarade od milion dolara koju je dobio za lobiranje u ime Patrika Hoa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
mik

11.05.2023 11:28

Vuk se negadi na korupciju.

Luka99

11.05.2023 11:29

Ne daj Boze da on dodje na vlast ni ekser nam ne bi ostao!

Šali

11.05.2023 11:32

Jeremića boli uvo za sve! On samo sebe gleda!

Ур Нино сар Сербуле

11.05.2023 11:45

Нека иде у САД и нека сведочи ако има имало савести и стида .