ORBAN NA UDARU: Američki Kongres sprema sankcije, Mađari poručuju da nisu kolonija (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

14.04.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa američkih kongresmena iz Demokratske i Republikanske partije sprema nacrt američkih sankcija čija će meta biti vodeći mađarski političari povezani sa vladom premijera Viktora Orbana.

ORBAN NA UDARU: Američki Kongres sprema sankcije, Mađari poručuju da nisu kolonija (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

To je objavio Gardijan koji navodi da ovaj potez Vašingtona pokazuje da odnos ove dve zemlje nastavlja da se sve više propada.

Foto: Tanjug/AP

Američki Kongres

Navodi se da bi se pod sankcijama našli bivši zvaničnici vlade u Budimpešti i osobe koje su je podržavale, a većinom su povezani sa vladajućom strankom Fides i samim premijerom Orbanom.

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban

Po informacijama medija pripreme za uvođenje ovih kaznenih mera počele su još prošle godine, a glasanje u Kongresu o njima moglo bi da usledi već narednog meseca, uz očekivanu široku podršku predstavnika obe američke stranke.

Foto: Tanjug/AP

Orban sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom

Gardijan podseća da je Orban politički blizak sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, a da Fides održava snažne veze sa tvrdom linijom konzervativaca u SAD.

 

Međutim, u dokumentima Pentagona koji su procureli na društvene mreže navodi se da je mađarski predsednik opisao Ameriku kao jednog og glavnih protivnika njegove partije u svetu.

 

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Orbanovi kritičari nazivaju predsednika vlade Mađarske najvećim saveznikom kojeg ruski predsednik Vladimir Putin ima u EU.

Foto: Tanjug/AP

Mađarska je odlagala pristupanje Finske NATO, ali ga je ipak odobrila

Gardijan navodi da vlada u Budimpešti blokira pristupanje Švedske NATO, što je dodatno pogoršalo odnose mađarskih vlasti sa SAD, a do sredine marta odlagala je i odobrenje ulaska Finske u Alijansu.

Pored toga, Mađarska od 2017. blokira učešće predstavnika Ukrajine na sastancima visokih zvaničnika NATO.

Foto: Tanjug/AP

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske

- Mi prihvatamo i shvatamo to da mi predstavljamo drugačije pozicije, ali ne razumemo zašto je neophodno pritiskati druge države da promene svoj stav. Mađarska je država, pa bi u skladu sa tim sa njom i trebalo da se postupa, a ne kao sa kolonijom - poručio je Peter Sijarto, Orbanov šef diplomatije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading