Tilerson: BIĆE HAOSA AKO SE VEŽU RUSI I NEMCI!

Autor:

Svet

28.01.2018

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Reks Tilerson poručio je da se SAD protive izgradnji gasovoda Severni tok 2 i da će učiniti sve da ne dođe do puštanja u rad te direktne trase za transport važnog energenta između Ruske Federacije i Nemačke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Reks Tilerson

On je to istakao prilikom posete Poljskoj ovog vikenda, čime je žestoko udario na zvanični Berlin i kancelarku Angelu Merkel, nedugo nakon žestokih kritika koje je ona pretrpela od američkog predsednika Donalda Trampa, zbog čega je i izbegla da se prethodne nedelje susretne sa njim u švajcarskom skijalištu Davos na Svetskom ekonomskom forumu.

Severni tok 2 znači da se Ukrajina izbacuje iz igre 

- Poput Poljske Amerika se snažno protivi gasovodu Severni tok 2. Mi na to gledamo kao na podrivanje sveukupne energetske bezbednosti i stabilnosti Evrope - poručio je Tilerson samouvereno na konferenciji za novinare u Varšavi, aludirajući na činjenicu da izgradnja Severnog toka 2 planirana ove godine podrazumeva da se prekida dosadašnji tok transporta gasa iz Rusije ka Evropi, a preko Ukrajine. 

Radun: Poruka Tilersona Nemačkoj je da je opasno praviti dilove sa Rusijom, ali i da je američki naftni lobi jak u Evropi

U tom slučaju bi, doduše posredno, posledice trpela i Srbija jer se ona nalazi na transportnom putu gasa koji stiže sa ruske teritorije preko Ukrajine. Naša zemlja bi u tom slučaju morala da dovlači gas sa severa Evrope, ali je pitanje kolika bi onda bila cena gasa zbog brojnih transportnih taksi.

Analitičar Branko Radun kaže za Srpski telegraf da je američki državni sekretar izjavom iz Poljske poručio da su SAD, zajedno sa svojim naftnim lobijem, jaki u Evropi.

- Tilerson hoće da pokaže kako velike američke naftne kompanije drže konce u svojim rukama i ucenama žele da uzmu nešto novca od obe zemlje. Cela Trampova administracija je pod pritiskom američkog naroda, elite i medija da bi sa Putinom trebalo da zategne odnose, a ne da ih, kako oni misle, popušta. To dosta otežava položaj Srbije da u budućnosti udara kontru ruskim projektima - ističe Radun.

Podsetimo, glavna stavka na kojoj je ranije "pala" trasa Južni tok jeste nepoštovanje evropskih energetskih propisa, odnosno Energetske zajednice EU. Međutim, kako između Nemačke i Rusije nema drugih strana, odnosno gas se doprema na neutralnoj teritoriji ispod Baltičkog mora, za taj gasovod ne važe pravila kao za Južni tok.

Inače, od dolaska Trampove administracije na čelo SAD odnosi te zemlje su najnižem nivou sa EU i Merkelovom u istoriji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading