GUGL SATERAN U ĆOŠAK: Mora da da plati više od 390 miliona dolara zbog praćenja lokacija korisnika - tajno snimali kretanja!

Autor:

Svet

15.11.2022

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilac Oregona nazvala Guglovu akciju obmanjujućom taktikom korišćenja podataka o lokaciji korisnika.

GUGL SATERAN U ĆOŠAK: Mora da da plati više od 390 miliona dolara zbog praćenja lokacija korisnika - tajno snimali kretanja!

Foto: Shutterstock

Gugl je pristao da plati 391,5 miliona dolara za 40 država kako bi se završila istraga o praksi praćenja lokacija, objavila je u ponedeljak koalicija državnih tužilaca.

Istraga je bila usredsređena na ono što je državni tužilac Oregona Elen Rozenblum, jedan od državnih službenika za sprovođenje zakona koji su vodili istragu, nazvala obmanjujućom taktikom korišćenja podataka o lokaciji korisnika.

- Potrošači su mislili da su isključili svoje funkcije za praćenje lokacije na Guglu, ali kompanija je nastavila tajno da snima njihovo kretanje i koristi te informacije za oglašivače - rekla je Rozenblum u saopštenju.

Prema podacima, ovo sporazumno rešenje je najveće takvo iskada napravljeno kada se radi o privatnosti koje su sproveli državni tužioci u istoriji SAD.

Takođe, ovaj sporazum zahteva od Gugla da "bude transparentniji u vezi sa svojim praksama“, rekla je grupa tužilaca.

Mere uključuju zabranu Guglu da sakrije "ključne informacije o praćenju lokacije“ i zahteva od giganta za pretragu da "korisnicima pruži detaljne informacije o vrstama podataka o lokaciji“ koje prikuplja i kako se koriste.

U postu na blogu, Gugl je nazvao postignuti sporazum "još jednim korakom na putu davanja smislenijih izbora i minimiziranja prikupljanja podacima uz pružanje korisnijih usluga“.

Portparol Gugla Hose Kastaneda rekao je u saopštenju da su pitanja privatnosti već rešena.

- U skladu sa poboljšanjima koja smo napravili poslednjih godina, rešili smo ovu istragu koja je bila zasnovana na zastareloj politici proizvoda koju smo promenili pre mnogo godina - rekao je on, dodajući da je nagodbom trebalo da se reši istraga, a ne tužba.

Gugl se suočio sa pravnim nadzorom zbog navodnih kršenja privatnosti korisnika u vezi sa podacima o lokaciji. Prošlog meseca, kompanija je postigla nagodbu od 85 miliona dolara sa Arizonom, čiji je državni tužilac, Mark Brnovič, u tužbi iz 2020. godine naveo da se tehnološka kompanija "upuštala u obmanjujuće i nepoštene prakse prema korisnicima prateći njihove podatke o lokaciji čak i kada je kompaniji rečeno da prestane.”

Republika

Foto: Pixabay

Gugl, Google

U januaru su Teksas, Indijana, Vašington i Distrikt Kolumbija nadgradili Brnovičeve navode i podneli pojedinačne tužbe protiv Gugla zbog navodnih kršenja privatnosti.

Državne istrage i tužbe pokrenute su izveštajem Asošiejted presa iz 2018. koji je otkrio da Gugl "snima vaše kretanje čak i kada mu izričito kažete da to ne čini“. Dok korisnici Gugl mape imaju opciju da onemoguće praćenje svoje istorije lokacija, kompanija je i dalje čuvala podatke o lokaciji kada su potrošači otvorili aplikaciju Maps ili tražili nešto što nije povezano sa lokacijom, preneo je AP.

Gugl je tada rekao da je koristio podatke o lokaciji klijenata na više načina "kako bi poboljšao iskustvo ljudi, uključujući: istoriju lokacija, aktivnosti na vebu i u aplikacijama i putem usluga lokacije na nivou uređaja“. Dodaje se da potrošači mogu da ih "uključuju ili isključuju i brišu svoje istorije u bilo kom trenutku“. AP je izvestio da bi to moglo da bude teško i radno intenzivno.

Francuska je u januaru kaznila Gugl sa više od 150 miliona dolara jer je navodno otežavao odbijanje kolačića, koji prate pregledavanje veba korisnika.

Informacije o lokaciji su često veoma osetljive i "u nekim okolnostima, dostupnost informacija o lokaciji može da dovede u opasnost ličnu bezbednost pojedinca“, rekao je Erik Goldman, profesor prava na Univerzitetu Santa Klara čije se istraživanje fokusira na internetu i privatnosti.

Nakon što je Vrhovni sud SAD u junu poništio parnicu Roe protiv Vejda, zagovornici privatnosti upozorili su da bi podaci o lokaciji mogli da se koriste protiv ljudi koji traže tajni abortus. Gugl je nakon presude suda rekao da će očistiti istoriju lokacija svojih korisnika svaki put kada posete osetljiva mesta kao što je klinika za abortus.

Goldman je rekao da, iako "ima smisla“ da državni tužioci gone Gugl zbog navodnih kršenja privatnosti, nedavni državni zakoni, kao što je Kalifornijski zakon o pravima privatnosti (CPRA), koji su glasači u državi usvojili 2020. "ograničavaće upotrebu Gugl informacija o lokaciji ozbiljnije.”

CPRA je zasnovana na ranijem zakonu, Kalifornijskom zakonu o privatnosti potrošača (CCPA), koji je stupio na snagu 2020. i omogućio potrošačima da upute kompanijama da prestanu da skladište ili prodaju svoje podatke. CCPA je široko viđen kao postavljanje novog nacionalnog standarda za privatnost podataka; CPRA je dodala više zaštite i uspostavila državnu agenciju za sprovođenje zakona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading