ZAPAD NE TREBA DA SE ZAVARAVA DA ĆE GA LAKO SVRGNUTI! Šokantna analiza o šefu Kremlja: PUTIN JE UŠAO U POSLEDNJU FAZU PREOBRAŽAJA U TIRANINA:

Autor:

Svet

01.08.2022

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički analitičar Kremlja Mark Galeoti, dao je svoju pronicljivu analizu Vladimira Putina, te je objasnio čega Zapad treba da se plaši i kakvi su preokreti mogući u njegovom daljem ratnom, političkom i ekonomskom ofanzivnom delovanju.

ZAPAD NE TREBA DA SE ZAVARAVA DA ĆE GA LAKO SVRGNUTI! Šokantna analiza o šefu Kremlja: PUTIN JE UŠAO U POSLEDNJU FAZU PREOBRAŽAJA U TIRANINA:

Foto: Tanjug/AP

Poznati analitičar ruske politike Mark Galeoti istakao je u svom objavljenom članku u Sandej Tajmsu da je predsednik Rusije Vladimir Putin ušao u svoju poslednju i najopasniju fazu, a da bi potvrdio svoju tvrdnju citirao je i američkog obaveštajca koji mu je rekao da se Putin mnogo promenio. 

Galeoti, koji je poznat po svojim pronicljivim analizama, svoju analizu prikazao je kroz reči američkog obaveštajca koji je objasnio da Putinova promena predstavlja veliki problem za Zapad. 

- U februaru, kada je počeo rat, još je bilo moguće razgovarati sa Putinom o potencijalnim rezolucijama, ali sada ne vidim kako bi on mogao da prihvati bilo šta što bismo mogli politički ili moralno da ponudimo - piše Galeoti u svom članku. 

"Preobražaj u tiranina"

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Putinova lista, kada je izbaran za ruskog predsednika 1999. godine, podrazumevala je opstanak na vlasti koliko god želi i da Rusija vrati staru slavu velike sile. 

- Njegove ideje o tome šta je spreman da uradi da bi postigao ovaj cilj su se vremenom menjale i sada vidimo poslednju, najopasniju fazu njegovog preobražaja u tiranina -  piše Galeoti. 

Kako piše ovaj priznati analitičar politike Kremlja, na Putinov način razmišljanja snažno utiču ljudi iz njegovog neposrednog okruženja.

Najvažniji koje on ističu su bivši oficir KGB-a, Nikolaj Patruševm aktuelni sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost, i glavni Putinovog savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti.

Putinizam-patruševizam

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Kao što je doktrina i ideologija marksizma-lenjinizma, koju je uveo revolucionarni vođa Vladimir Iljič Lenjin, nekada bila na snazi u praksi Sovjetskog Saveza, današnja Rusija je, tvrdi Galeoti, u šaci putinizma-patruševizma. Putinov pogled na današnji svet kao na večito takmičenje u kome jedan pas kolje drugog odražava ratobornu paranoju njegovog savetnika za nacionalna pitanja.

- Trajanje mira je u direktnoj proporciji sa pokoljem koji ste počinili. Neprijatelj: što ih jače udariš, duže će ostati tihi - istakao je Petrušev koji je pobornik agresivnog napada na Ukrajinu. 

Patrušev kaže da Rusija mora da vodi nemilosrdan rat u Ukrajini jer je to rat sa Zapadom, a da SAD ne žele da Rusija uopšte postoji, da postoji kao država.

Galeoti vidi putinizam-patruševizam kao poslednju fazu putinizma u kojoj je teško predvideti Putinove buduće poteze. U poslednjih mesec dana pretvorio je Rusiju u ratnu mašinu i sve u njoj podredio ratu.

- Sve što treba da znate je da Rusija još nije ni počela ozbiljno - ističe Galeoti pozivajući se na Putinovu izjavu od 7. jula i tvrdi da se ova izjava ne odnosi samo na ratište, već da se Ruski predsednik najavljuje da namerava da se ponaša manje obzirno i na drugim poljima.

Politička i ekonomska ofanziva 

Foto: Tanjug/AP

Ruski gas

- Najnovija smanjenja isporuke gasa Nemačkoj su znak da Putin pokreće ofanzivu i u političkom i u ekonomskom ratu protiv Zapada. Rusija je do tada vodila reaktivnu politiku prema Zapadu, ali pod pretpostavkom čvrstog uverenja Patruševa da je ukrajinski sukob samo jedan od frontova u širem ratu sa Zapadom, možemo očekivati dalju eskalaciju i na tom polju - piše Galeoti.

Putin je, tvrdi, u najopasnijoj fazi. U najgorem slučaju, on se suočava sa rizikom da bude zbačen sa vlasti i doživi sudbinu žrtvenog jarca. U najoptimističnijem scenariju moraće da precrta svoj početni san o ulasku u panteon ruskih nacionalnih heroja.

Kako god bilo, ova situacija će imati značajne posledice po zemlje Zapada. Ako prihvatimo činjenicu da „Putin u završnoj fazi“ veruje da je u egzistencijalnoj borbi sa Zapadom, onda će biti lakše razumeti da će ovaj rat trajati – čak i neoružanim sredstvima – čak i kada u Ukrajini zavlada mir polja suncokreta, tvrdi analitičar. 

- Zapad ne treba zavaravati da će Putina tako lako i brzo svrgnuti. Za Zapad bi bilo bolje da izbegne takav scenario, jer iskustvo pokazuje da u tome nije toliko uspešan. Fidel Kastro je preživeo navodnih 600 pokušaja napada i na kraju umro prirodnom smrću u 90. godini, a još je gore ako se setimo Avganistana i Iraka - ističe Galeoti. 

Ako se krene u rušenje Putina, sasvim je izvesno da će on odgovoriti, a uz to bi rizikovao da opravda najgoru paranoju putinizma – petruševizam, i dozvolio da Putina zameni neko mlađi, zdraviji i još besniji. Čak ni sankcije koje su zapadne zemlje uvele ruskim oligarsima, podseća Galeoti, nisu dale očekivane rezultate. Rusija nije u ekonomskom kolapsu niti je njena ekonomija implodirala.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Zapad mora da se pomiri sa činjenicom da će ostati zarobljen u indirektnom sukobu sa Rusijom barem dok je Putin u Kremlju, a možda i duže. Zapad će trpeti posledice rata u Ukrajini i one će značiti mnogo više od kupovine gasa negde drugde. Moramo da se naviknemo na činjenicu da svet prolazi kroz neku vrstu novog hladnog rata u kome se Kina i Rusija pripremaju za trku i moramo da se suočimo sa njegovim posledicama kao što su povećanje troškova odbrane, piše index.hr. 

- To takođe znači da političari na Zapadu koji se takmiče za glasove moraju priznati svojim građanima da će morati da plate za ovaj hladni rat – ne samo nekoliko meseci ili čak godina – već u doglednoj budućnosti. Što pre počnemo da se pripremamo za Putinovu završnu fazu, to bolje – zaključuje analitičar Mark Galeoti u svom članku u Sandej tajmsu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Djoka

01.08.2022 14:59

Postaju polako svesni da je razanj odsecen, i sada se lagano ostri. Da li ce biti uklonjene cepljike...? To zavisi od njih. A razanj im i ovako i onako, neomascen, sledi.