ŠOLC UPOZORAVA: Zaustavićemo ruskog agresora, Putin neće pobediti!

Autor:

Svet

08.05.2022

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olaf Šolc je tokom svog govora povodom Dana pobede istakao da Nemačka ima istorijsku odgovornost da pomogne Ukrajini.

ŠOLC UPOZORAVA: Zaustavićemo ruskog agresora, Putin neće pobediti!

Foto: Printskrin/RTV PINK

Šolc

U svom obraćanju građanima povodom Dana pobede u nedelju uveče, nemački kancelar Olaf Šolc uporedio je pobedu nad nacističkom Nemačkom pre 77 godina i rata u Ukrajini i obećao ukrajincima punu nemačku podršku. 

- Ja sam duboko uveren u to da Putin neće pobediti. Ukrajina će opstati, a sloboda i sigurnost će pobediti isto kao što su sloboda i sigurnost pre 77 godina izvojevali pobedu nad neslobodom, nasiljem i diktaturom - rekao je Šolc u TV govoru koji je emitovan na prvom i drugom programu javnog servisa ARD i ZDF, prenosi Jutarnji list. 

Republika

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Olaf Šolc i Volodimir Zelenski

Šolc je u svom govoru istakao nemačku istorijsku odgovornost kada je u pitanju pomoć Ukrajini i rekao kako je Nemačka u Drugom svetskom ratu nanela nepravdu i ruskom i ukrajinskom narodu.

- Nemačka je iz svoje katastrofalne istorije između 1933. i 1945. izvukla pouku: Nikad više! Nikad više rat! Nikad više genocid. Nikad više strahovlada. I ipak se to opet dogodilo: rat u Europi - rekao je Šolc.

On je činjenicu da Nemačka po prvi put u svojoj istoriji šalje oružje u ratno područje obrazložio željom da se rat zaustavi.

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Rat u Ukrajini

- Njemačka pomaže kako bi nasilje stalo - rekao je Šolc.

Nemački kancelar je izrazio razumevanje onih građana koji strahuju da bi isporuka oružja Ukrajini moga proširiti rat i na Nemačku.

- Strah nas ne sme paralizovati. Mi pomažemo Ukrajini u borbi protiv agresora. Da tako ne radimo, to bi značila podrška agresoru i kapitulacija pred golim nasiljem - istakao je on.

Nemački kancelar je izjave Vladimira Putina, koji je agresiju na Ukrajinu uporedio s borbom protiv nacionalsocijalističke Nemačke, nazvao "falsifikovanjem istorije".

Republika

Foto: Ilustracija: Pixabay, Tanjug/AP

Vladimir Putin

On se na kraju svog govora zahvalio građanima Nemačke na prihvatanju stotina hiljada izbeglica iz Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Cole5

08.05.2022 20:56

Tako je i Hitler mislio pa se zna kako je zavrsio...

nikola

09.05.2022 04:01

a 1 svetski.A 2 svetski. A rasturanje moje zemlje opet i oduzimanje kosova ? fasisti, fasisti,fasisti. drugo ime nemate. ziveo Putin