STRAH U KREMLJU, ŠOJGU U NEMILOSTI PUTINA! Rusija pred debaklom, šef države PANIČNO "čisti" redove!

Autor: Republika

Svet

25.03.2022

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agresija Rusije na Ukrajinu traje mesec dana, a pojedini stručnjaci i mediji pišu da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin počeo da gubi konce.

STRAH U KREMLJU, ŠOJGU U NEMILOSTI PUTINA! Rusija pred debaklom, šef države PANIČNO "čisti" redove!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Sergej Šojgu prikazali najmoćnije projektile

Pavel Luzin, ruski vojni analitičar, rekao je za Njujork tajms da su savetnici ruskog predsednika Vladimira Putina "na ivici" jer se rat Rusije i Ukrajine pretvorio u debakl, pošto su ruske trupe naišle na jači ukrajinski otpor nego što se očekivalo.

- Izgleda da su svi na ivici - kazao je Andrej Soldatov, autor i stručnjak za ruske vojne i bezbednosne službe, u izveštaju objavljenom u utorak.

On je istakao da su vojni neuspesi Rusije u njenom jednomesečnom ratu sa Ukrajinom pokazali nedostatke u ruskom rukovodstvu. Sada je Vladimir Putin započeo invaziju 24. februara, očekivao je brzu pobedu, pri čemu bi glavni grad Kijev brzo pao u ruke ruskih snaga, rekli su zapadni zvaničnici odbrane.

- Sada je mesec dana od početka rata, a otpor Ukrajine u velikoj meri je zaustavio napredovanje ruske vojske. Putinove snage su od tada pojačale napade na više ukrajinskih gradova. Definitivno možemo reći da ništa ne ide po planu. Prošle su decenije otkako su sovjetska i ruska vojska doživele tako velike gubitke u tako kratkom vremenskom periodu - rekao je Pavel Luzin.

Putin je navodno počeo da sprovodi "čistke" u svom unutrašnjem krugu kako se invazija odugovlači. Ranije ovog meseca ukrajinski mediji javili su da je Putin otpustio generala Romana Gavrilova, šefa ruske nacionalne garde. Ruske novine "Comersant" objavile su da je Gavrilov podneo ostavku.

Nedelju dana ranije, tvrdi Soldatov, svrgnuti su brojni zvaničnici, uključujući najvišeg ruskog obaveštajnog zvaničnika zaduženog za upravljanje regrutovanjem špijuna i diverzionih operacija u Ukrajini i njegovog zamenika. Navodno su obojica stavljeni u kućni pritvor.

Misterija Šojgu

Čak i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji provodi odmore sa Putinom i koji se smatra njegovim mogućim naslednikom, primetio je degradiranje svog statusa, a koji je navodno pao u nemilost ruskog lidera.

Republika

Foto: Sputnik / Alekseй Družinin

Šojgu i Putin na odmoru

Šojgu se nije lično sasto sa Putinom od 27. februara, tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, i proteklih 12 dana nije viđen u javnosti. Nakon što su svetski mediji primetili Šojguov misteriozni nestanak, Kremlj je u četvrtak saopštio da je jedan od arhitekata invazije "zauzet Ukrajinom i da sada nije vrieme za medijske aktivnosti". Odmah nakon toga se Šojgu pojavio na video snimku koji su emitovali ruski državni mediji.

Prema "Njujork tajmsu", neki u Putinovom okruženju izrazili su neslaganje oko rata, uključujući bivšeg zvaničnika Federalne službe bezbednosti koji je rekao da je Rusija "potcenila" Ukrajinu.

Pre desetak dana pojavila se informacija da je Putin naredio je hapšenje ruskog šefa špijuna i njegovog zamenika navodno jer krivi Federalnu službu bezbednosti (FSB) zbog neuspeha u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prema izveštaju opozicionih ruskih medija poput Meduze, ruske vlasti su uhapsile vođu spoljno-obaveštajnog ogranka FSB, takozvane Pete službe FSB, Sergeja Besedu i njegovog zamenika Anatolija Boljuha, i Putin ih je stavio u kućni pritvor.

Vladimir Osečkin, ruski aktivista za ljudska prava koji je prognan iz svoje zemlje, takođe je potvrdio njihovo pritvaranje i otkrio da su službenici obezbeđenja izvršili pretrese na više od 20 lokacija u Moskvi zbog sumnje da su njihove kolege razgovarale sa novinarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Zoran

25.03.2022 11:31

Ovakav tekst pre rata u Ukrajini bio bi nezamisliv. Osjecaj je bio takav da smo bili sigurni da se Putin budi sa portalom Republika.Cudna vremena dosla svuda.

Odgovori 22 6
Bajo.

25.03.2022 11:35

Snila baba što joj drago bilo...

Odgovori 32 5
Boban

25.03.2022 11:38

Razmišljam da obrišem vašu aplikaciju, postali ste Nato ekspozitura u Srbiji. Učestvujete u ratnoj propagandi sa Zapada, sramotno!

Odgovori 74 10
Hercegov grad

25.03.2022 12:55

Ovo su komentati zapadne stampe i razmisljanja njihovih strucnjaka,sta bi bilo ,ako bi bilo.Polako kraj je daleko!

Odgovori 52 8