ASANŽA IZRUČUJU AMERICI? Šokantna odluka britanskog suda, osnivača Vikiliksa koji je razotkrio najveće afere SAD, puštaju niz vodu, PRETI MU 175 GODINA ROBIJE!

Autor: Republika

Svet

10.12.2021

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač Vikiliksa i najpoznatiji zvizdač na svetu, Džulijan Asanž, uskoro bi ipak mogao da bude izručen SAD iz Britanije, gde se trenutno nalazi na robiji.

ASANŽA IZRUČUJU AMERICI? Šokantna odluka britanskog suda, osnivača Vikiliksa koji je razotkrio najveće afere SAD, puštaju niz vodu, PRETI MU 175 GODINA ROBIJE!

Foto: pixabay.com/youtube.com/TheSun

Teški dani za Džulijana Asanža

Osnivač Vikiliksa i čovek koji je raskrinkao mmoge tajne Sjedinjenih Američkih Država, Džulijan Asanž, mogao bi uskoro da bude izručen Americi, koja ga godinama traži zbog optužbi za izdaju i špjunažu, zbog čega mu preti čak 175 godina robije. 

Najnovija odluka o sudbini napoznatijeg "zvizdača" na svetu usledila je nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva, gde se Asanž trenutno nalazi na robiji, dala vladi SAD mogućnost da se na apelaciji žali na odluku Britanije o neizručenju Asanža, što je, kako navode svetski mediji, uvod u mogućnost njegovog puštanja niz vodu.           

U januaru je okružni sud u Britaniji, podsetimo, odbio američki zahtev o izručenju, ističući da bi nestabilo zdravstveno stanje osnivača Vikilksa moglo dramatično da se pogorša ukoliko bude poslat u Ameriku. Navođeno je da bi u tom slučaju on verovatno sebi oduzeo život, budući da bi teško mogao da podnese stravične uslove i tretman u američkom zatvoru, gde ga smatraju izdajnikom i špijunom.

- Ovo je zastrašujuća greška pravosudnog sistema - rekla je nakon današnje odluke o apelaciji Asanžova verenica Stela Moris.     

S druge strane, Vrhovni sud Britanije je u obrazloženju odluke podvukao da su američki advokati dali odlične garancije da nad Asanžom u slučaju njegove ekstradicije neće biti primenjena Posebna administrativna mera (SAM) zakona SAD. Prema njoj, državni tužilac Sjedinjenih Država može da naloži Birou za zatvore Amerike da koristi posebne upravne mere u vezi sa smeštajem i prepiskom i posetama određenim zatvorenicima. To podrazumeva zatvorenike koji čekaju isuđenje ili im je suđenje u toku, kao i one koji su već osuđeni, a za koje se tvrdi da postoji značajan rizik da oni sa bilo kim komuniciraju, nanesu povrede drugim licima ili pak sami budu povređeni ili ubijeni. 

Britanski pravnici ranije su navodili kako bi SAM bio katastrofalna mera po Asanžovo zdravstveno stanje, budući da bi ona podrazumevala njegovu potpuno izolaciju. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džulijana Asanža podržavaju ljudi širom sveta  

Asanž je u nekoj formi izolacije od 2012. kada mu je ekvadorska ambasada u Londonu pružila azil. Tamo je proveo nekoliko godina, izbegavši izručenje Švedskoj, koja ga je tražila zbog optužbi za dvostruko silovanje. Iako je u tim optužbama od početka postojalo mnogo "rupa" zvanični Stokholm nije odustajao od zahteva, sklopivši u međuvremenu dogovor sa SAD da će u slučaju da dobije priliku da sudi Asanžu on nakon toga svakako biti izručen Americi.Optužbe su ipak na kraju odbačene.        

- Tužioci iz Švedske su samo učestvovali u zaveri da me dovedu na tlo svoje zemlje kako bi me zatim isporučili Americi - govorio je svojevremeno Australijanac. 

Nakon što je nova garnitura preuzela vlast u Ekvadoru Asanžu je uskraćen azil i on je bukvalno izbačen iz ambasade u Londonu 2019. godine. Govorilo se da je ekvadorska vlada zbot tog poteza dobila 4,2 milijarde dolara.

Ubrzo po njegovom izbacivanju postalo je jasno koliko se on s godinama promenio u svakom pogledu, posebno fizičkom, što, kako su mediji tad preneli, zapravo oslikava njegovo mentalno i kompletno zdravstveno stanje.     

 

Smešten je u zatvor Belmarš, sa maksimalnom zaštitom, zbog optužbi da je prekršio uslovnu slobodu pre nego što je završio u ekvadorkom diplomatskom predstavništvu. Tada se navodilo da će na robiji provesti dok mu se ne završi suđenje u vezi sa ekstradicijom Americi.  

Podsetimo, američka vlada tereti Asanža za niz prestupa, među kojima je najveći odavanje tajnih dokumenata CIA o umešanosti SAD u rat u Iraku i Avganistanu. Preti su 175 godina robije ukoliko bude osuđen. 

- Asanžove pristalice tvrde da je on na meti američke vlade jer je razotkrio mnoge afere, te da udar na njega znači udar i na istraživačko novinarstvo i borbu protiv sveg zla - prenosi portal RT.   

Assange supporters say he is being persecuted for exposing the crimes of the US government and its allies, and that countries prosecuting him are effectively discouraging investigative journalism on a global scale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading