ZORAN PAO U MEKDONALDSU: Sada moraju da mu plate preko 2 MILIONA DINARA ODŠTETE

Autor:

Svet

10.04.2024

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domar Zoran tužio Mekdonalds i dobio veliku odštetu

ZORAN PAO U MEKDONALDSU: Sada moraju da mu plate preko 2 MILIONA DINARA ODŠTETE

Foto: ST/V. LUKIĆ


Domar Zoran je nedavno dobio značajnu odštetu od kompanije Globalna hrana, vlasnika franšize Mekdonaldsa u Hrvatskoj, zbog povrede koju je zadobio na radnom mestu. Naime, Zoran je povredio članak dok je čistio otvor za ventilaciju u prostoru za goste restorana, nakon čega je usledila sudski proces i presuda u njegovu korist.


Zoran je ispričao da je pao sa merdevina visine od metar ipo i tom prilikom zadobio nagnječenje leđa, desnog kolena i desnog skočnog zgloba, kao i prelom skočnog zgloba. Kompanija je tvrdila da je Zoran bio dužan da se uveri u ispravnost merdevina pre početka rada i da se pridržava uputstava proizvođača, ali sud je odbio taj argument kao neosnovan.

- Popeo sam se na merdevine kako bi sklonio poklopac sa otvora za ventilaciju - ispričao je. 

- Merdevine su se polomile pa sam pao sa visine od metar ipo. Tom prilikom sam se dočekao na desnu nogu.

 - Na uputstvu piše i da je maksimalna nosivost merdevina 150 kilograma. Domar je trebalo pročitati uputstva i nakon što je utvrdio maksimalnu nosivost, trebao je obavestiti poslodavca da zbog vlastitih proporcija nije u mogućnosti obavljati posao na bezbedan način - ističu u Globalnoj hrani.

Zoran je, naime, korpulentnije građe i teži dosta više od 100 kilograma. No, sudinica je taj argument odbila kao sasvim neosnovan.

- Komapanija je znala nosivost merdevina, pa ukoliko je smatrala da domar zbog svojih proporcija ne može obavljati poslove na njima, nije to trebala od njega zahtevati, što znači da je kompanija mogla izbeći štetne posledice - zaključila je sutkinja.

Zoranu je dosuđena odšteta od 15.000 evra kao i troškovi postupka u iznosu od 4600 evra. Kako se na te iznose obračunavaju i kamate, ukupna svota mogla bi premašiti 20.000 evra što je u dinarskoj protivrednosti oko 2.342.200 dinara. No, presuda je nepravosudna.


Ova presuda ističe važnost pridržavanja propisanih mera bezbednosti na radu i pokazuje da radnici imaju pravo na zaštitu i nadoknadu ukoliko dođe do povreda na radnom mestu. Ovaj slučaj je podsetnik kompanijama da je važno da obezbede bezbedno radno okruženje za svoje zaposlene.

(Dnevnik.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
N95

11.04.2024 10:01

Bravo Zoki. Sad da te isplate u čizburgerima!