TUNEL U PODGORIČKOM SUDU VODI DO SRBIJE!: Nezapamćenu KRAĐU dokaza iz depoa izvela trojica naših državljana!

Autor: Ekipa Srpskog telegrafa

Svet

18.09.2023

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor uprave policije Nikola Terzić od srpske policije očekuje podatke o osumnjičenima.

TUNEL U PODGORIČKOM SUDU VODI DO SRBIJE!: Nezapamćenu KRAĐU dokaza iz depoa izvela trojica naših državljana!

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

Istragom obijanja i pljačke depoa Višeg suda u Podgorici, u kojem se skladište dokazi, identifikovane su tri osobe koje su učestvovale u kopanju tunela između obližnjeg stana i zgrade suda. Reč je o osobama iz Srbije. Tim povodom je direktor Uprave policije Crne Gore Nikola Terzić otputovao u Beograd.

Podgorički Dan preneo je da se očekuje razmena podataka između policija Srbije i Crne Gore, koja bi trebalo da pomogne rasvetljavanju ovog nezapamćenog slučaja.

Istražitelji su očigledno već dobili prve preliminarne rezultate veštačenja tragova nađenih tokom uviđaja u depou Višeg suda, tunelu kojim se došlo do njega i stanu iz kog je kopan, a među njima i analize bioloških tragova rudara mafije.

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

Tunel ispod suda u Podgorici

To će im, tvrde izvori iz istrage, pomoći da putem međunarodne pravne pomoći potvrde identitet svih šestoro osumnjičenih za kopanje tunela i pripremanje terena.

STOTINE SATI SNIMAKA

Da podsetimo, zasad se traga za grupom neposredno uključenom u podzemni upad u deo suda i za misterioznom ženom koja je iznajmila stan preko puta, iz kojeg je tunel prokopan.

Da istraga napreduje, potvrdile su i prve fotografije koje su objavile Vijesti i Dan. Reč je o ženi i muškarcu s kačketom, za koje se pretpostavlja da su umešani u krađu koja je šokirala region.

U međuvremenu, policijski inspektori pregledaju na stotine sati snimaka s nadzornih kamera da bi precizno utvrdili da li su se sastajali u danima kada su pripremali upad u prostoriju u kojoj se čuvaju dokazi za najteža krivična dela i s kim.

Sužava se i krug oko zaposlenih u sudu, za koje se pretpostavlja da su bili logistika provalnicima i da su im dali neophodne informacije o rasporedu i sadržaju prostorija.

Mediji su preneli da je bliski saradnik predsednika Višeg suda Borisa Savića odbio da pred policijskim poligrafistom odgovara na pitanja o depou suda, što je kod istražitelja odmah probudilo sumnju. Reč je o izvesnom D. P.

POPIS JOŠ TRAJE

Istovremeno, u depou je i dalje detaljan popis spisa i materijalnih dokaza da bi se utvrdilo šta sve nedostaje.

Da je neko preturao dokaze za najznačajnije sudske postupke, otkriveno je 11. septembra ujutro. U prvim satima, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i popis spisa i dokaza, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom, dugim bar 30 metara, koji je iskopan od stana u suterenu u Njegoševoj ulici broj 12 do sudskog depoa.

Narednih dana pronađen je kombi koji su koristili rudari mafije, a potom i stan na Zabjelu, koji im je služio kao baza.

Od samog početka istrage sumnjalo se na "kavački klan" da bi zabunu potom uneli neki mediji koji su objavili da je među 19 ukradenih pištolja oružje i "kavčana" i "škaljaraca". To je, navodno, istražitelje usmerilo ka spisima, dokumentima iz sudskih procesa i drugim dokazima kao mogućim razlozima za upad u depo.

I dalje se, dakle, ne zna šta je sve, osim oružja, nestalo iz depoa suda.

Svi će biti saslušani

Dva dana pre nego je 14. septembra ministar pravde Marko Kovač saopštio koliko komada oružja nedostaje, predsednik suda Boris Savić je pred novinarima saopštio da gotovo ništa od dokaza nije nestalo. Istog dana, 12. septembra, o toj izjavi polemisao je šef crnogorske policije Nikola Terzić, koji je saopštio da bi voleo da je Savić u pravu, ali da se plaši da će istina biti drugačija.

Tužilac Duško Milanović tada je Vijestima odgovorio da će iskaz dati svi koji imaju ili mogu imati saznanja o obijanju depoa Višeg suda u Podgorici.

S lažnom ličnom kartom zakupila stan

Među prvima je u tužilaštvu saslušana vlasnica suterenskog prostora u Njegoševoj 12, koja je objasnila tužiocu kako su rudari mafije došli do nje. Ispričala im je i da je posrednik bila jedna podgorička agencija za nekretnine, čiji agenti su i doveli ženu koja se predstavila kao državljanka jedne susedne države koja planira da otvori salon venčanica. Navodno, nakon što je vlasnica prostora ponudila da sredi suteren, lažni zakupac je rekla da njoj više odgovara da ga preuređuje po svom izboru. Tog dana platila je dve kirije unapred i to je, prema informacijama Vijesti, bio iznos od 2.800 evra.
Pred tužiocem Mugošom su se pojavili i zaposleni u toj agenciji za nekretnine, koji su takođe objasnili da nemaju informacije ko je njihova nova klijentkinja, a utvrđeno je i da im je ona na uvid dala falsifikovanu ličnu kartu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading