SUPERĆELIJSKA OLUJA SE VRAĆA NA VELIKA VRATA! Uzbuna u komšiluku, posebno KRITIČNA noć između OVA dva dana - evo kako će ovo uticati na Srbiju

Autor:

Svet

22.08.2023

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog je najavio da Hrvatskoj tek sledi vrhunac toplotnog talasa, a pre toga evo kada je moguća pojava superćelijske oluje.

SUPERĆELIJSKA OLUJA SE VRAĆA NA VELIKA VRATA! Uzbuna u komšiluku, posebno KRITIČNA noć između OVA dva dana - evo kako će ovo uticati na Srbiju

Foto: Pixabay

Hrvatski meteorolog Ivan Čačić najavio je za kraj nedelje mogućnost pojave superćelijske oluje.

Čačić je objasnio da ako zahladi najpre po visini, tada možemo očekivati zaista žestoke oluje i nevreme.

- Prema današnjem prognostičkom materijalu, pred kraj nedelje i u noći na ponedeljak očekujemo izražajni prodor sa severozapada. Sada samo zavisi o toga hoće li zahladiti u prizemlju ili po visini. Ako zahladi najpre po visini, tada možemo očekivati zaista žestoke oluje i superćelijske kumulonimbuse. Naravno, o tome svakako treba pratiti vremenska izveštaje pa ćemo videti hoće li taj prognostički materijal biti dosledan kao što je to i do sada - upozorio je Čačić za Dnevnik Nove TV.

Jačanje toplotnog talasa

Kako kaže, Hrvatskoj tek sledi vrhunac toplotnog talasa.

- Možemo očekivati jačanje toplotnog talasa, ne samo na Jadranu nego i u kontinentalnom delu. Već ujutro na Jadranu biće vruće, u Dubrovniku tako najniža temperatura pre izlaska sunca biće 30 stepeni - rekao je meteorolog.

Reč je o jednom od najsnažnijih toplotnih talasa ovog leta.

- To ćemo videti naknadnim istraživanjem, ali sigurno je jedan od najsnažnijih. Pogotovo tamo u drugom delu nedelje - dodao je Čačić.

Republika

Foto: Pixabay, Shutterstock

 

Ranije, u jeku superćelijskih oluja u Srbiji, meteorolog Marko Čubrilo prognozirao je vremenske prilike za avgust kada je reč o području naše zemlje.

- U avgustu, pošto će temperatura ipak biti niža i ako bude promenjivije vreme, verovatnoća za jake oluje je manja. Manje je uslova za njihova formiranje, a jedan od bitnih faktora je količina energije. Pred veliku oluju u prošli četvrtak išla je na 4.500-5.000 džula po kilogramu, to je mnogo, i čim se energija poveća na te vrednosti, onda može biti zaista snažno nevreme, ali mislim da će u avgustu biti znatno manje opasnosti od superćelijskih oluja - istakao je tada Čubrilo.

Podsetimo, superćelijska oluja koja je zadesila našu zemlju uznemirila je mnoge stanovnike, a stručnjaci su upozoravali da će ovakvih oluja biti više u budućnosti!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading