ISTORIJSKA ČITANKA: Veliku tajnu je čuvao do kraja života - Aleksandar Nikolić je bio član Ravnogorskog pokreta! (FOTO)

Autor:

Sport

23.10.2023

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorija koja je dugo skrivana.

ISTORIJSKA ČITANKA: Veliku tajnu je čuvao do kraja života - Aleksandar Nikolić je bio član Ravnogorskog pokreta! (FOTO)

Foto: youtube.com/printscreen

Aleksandar Nikolić se sa punim pravom smatra ocem srpske i jugoslovenske košarke. Zahvaljujući svojim dostignućima u igri pod obručima, FIBA mu je 1995. godine dodelila Orden časti, a tri godine kasnije primljen je i u Kuću slavnih u Springfildu. Posthumno je 2007. godine primljen i u Kuću slaviih FIBA u Alkobendasu, a danas u srpskoj prestonici, hram košarke nosi njegovo ime.

Međutim, malo se zna o mladosti Aleksandra Nikolića i njegovom životu tokom Drugog svetskog rata kada je bio član Ravnogorskog pokreta, tj. Jugoslovenske ravnogorske omladine (JURAO):

- Njegov pseudonim je bio Saša Bundeva. Bio član štaba 501 JURAO-a, ali nema tačnih podataka kada je pristupio pokretu, a procena je da se to dogodilo 1943. ili 1944. godine - ističe u razgovoru za srpske medije Boško Grojić, poznavalac ravnogorske istorije.

Foto: RAS

leksandar Nikolić kao član Jugoslovenske ravnogorske omladine

 

Grojić ističe i kakav je zadatak tokom ratnih strahota imao Aleksandar Nikolić:

- Njegovo zaduženje, i saboraca omladinaca u Dražinoj vojsci, bilo je podizanje borbenog morala. Oni su, zapravo, bili kao 1.300 kaplara u Velikom ratu - istakao je sagovornik uz posebnu napomenu da JURAO nije predstavljao nikakvu elitnu jedinicu, ali im borbe nisu bile strane.

Po okončanju rata i poed činjenice da je pripadao pokretu Draže Mihailovića, Nikolić je mogao da nastavi sa normalnim životom i radom:

- Moguće je da je između njega i komunističke vlasti bio dogovor da ga ne diraju, da ga puste da se bavi košarkom, a da on zauzvrat neće pominjati svoje učešće u ratu.

 

 

Da podsetimo, Aleksandar Nikolić je svojim sportskim radom zaslužio zvanje "oca jugoslovenske košarke". Osvojio je pregršt trofeja kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou, a uz njega su stasavali gotovo svi treneri koji su kasnije pronosili slavu sprske košarke širom svetskih meridijana.

Aleksandar Nikolić je preminuo 12. marta 2000. godine u 76. godini života u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading