UVREDE GROBARA SKUPLJE OD UBISTVA: UEFA ponovo UDARILA NA SRBE, a Hrvati mogu da rade šta hoće

Autor:

Sport

23.08.2023

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska kuća fudbala je izgubila kompas, pa je uvreda sa tribina postala opasnija od krvavog pira i svirepog ubistva.

UVREDE GROBARA SKUPLJE OD UBISTVA: UEFA ponovo UDARILA NA SRBE, a Hrvati mogu da rade šta hoće

Foto: Tanjug/AP

UEFA logo

Hrvati imaju dozvolu za ubistvo jer UEFA ponovo nema granicu kada je u pitanju sramno i neujednačeno kažnjavanje klubova zbog prestupa njihovih navijača, a ovaj put je u samo nekoliko dana dokazala da nema nikakav kriterijum.

Naime, FK Partizan kažnjen je sa 70.000 evra i zatvaranjem više od pola stadiona u Humskoj u revanšu protiv Nordsjelanda u plej-ofu Lige konferencija, sa kojim sutra (18.30) igra prvi meč u Danskoj, zbog navodnih uvreda sa tribina tokom revanš meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Sabaha jer su grobari upućivali neprimerene reči prema gostima iz Azerbejdžana. 

Foto: Starsport

Duel Partizana i Sabaha

S druge strane, Dinamo iz Zagreba kažnjen je samo zabranom organizovanog vođenja navijača na gostovanja do kraja sezone i to zato što su njegovi bed blu bojsi učestvovali u krvavom piru u Atini u kojem je ubijen navijač AEK Mihalis Kacuris. Iz izrečenih kazni stiče se utisak da je verbalna uvreda opasnija od ubistva. Međutim, UEFA, koju navijači Partizana, Crvene zvezde, ali i klubova širom Evrope, zbog ovakvih kontroverznih odluka nazivaju mafijom je ponudila i obrazloženje.

Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Deca na stadionu u Humskoj

Tako je Partizan u stvari drakonski kažnjen jer su grobari ponovili greh, očigledno veći od smrtnog greha. Kapacitet stadion u Humskoj će u revanšu protiv Nordsjelanda 31. avgusta biti smanjen za 17.000 mesta, dakle više nego prepolovljen. Naime, Partizan je novim prestupom aktivirao uslovnu kazna iz marta zbog rasističkih povika navijača zbog čega će morati da se zatvori 2.000 mesta. UEFA je kaznila Partizan sa 30.000 evra i zatvaranjem dela tribina na narednom meču u evropskim takmičenjima za još 15.000 mesta zbog diskriminatorskog ponašanja navijača. Kazna od 30.000 evra izrečena je zbog upada pristalica crno-belih na teren posle meča sa Sabahom, a sa još 10.000 evra zbog "provokativnih poruka navijača, koje su bile uvredljivog karaktera".

Foto: Tanjug/AP

Divljanje bed blu bojsa

S druge strane, Dinamo, koji ni do sada nije bio bezgrešan, ne sme da vodi navijače na gostovanja, što je nikakva kazna iz finansijskog ugla. Hrvatski tim imaće jedno gostovanje Sparti u Pragu u revanšu plej-ofa za Ligu Evrope, a onda još bar tri gostovanja u grupnoj fazi, što će biti u Ligi Evrope ili Ligi konferencija u zavisnosti šta urade protiv Čeha.

Foto: Tanjug/AP

Hapšenje navijača Dinama u Atini

- Prema proceni UEFA, sve utakmice u kojima učestvuju gostujući navijači Dinama smatraju se visokorizičnima. To je nažalost potvrđeno velikom težinom incidenata zbog prisutnosti navijača Dinama u Atini - konstatuje UEFA, ali je bila više nego blaga.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading