VASKRS SE SLAVI I NA EGZOTIČNIM DESTINACIJAMA ŠIROM PLANETE: Tradicija i običaji u raju!

Autor: Vladimir Zogović

Sport

22.04.2022

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski fudbalski treneri javljaju se sa Maldiva i Tajlanda, prepričavaju kako se veliki praznik obeležavao u Dubaiju

VASKRS SE SLAVI I NA EGZOTIČNIM DESTINACIJAMA ŠIROM PLANETE: Tradicija i običaji u raju!

Foto: Starsport

Ko to kaže, ko to laže, da se Vaskrs ne slavi i u rajskim zemljama. Naši sunarodnici širom sveta obeležiće narednih dana vaskrsenje Hristovo po julijanskom kalendaru, i to od SAD i Australije, pa do Azije i brojnih evropskih država. Takođe i oni koji zbog prirode posla borave ili su trajno stacionirani na egzotičnim turističkim destinacijama. Nekadašnja zvezda Superlige i sin legendarnog Milka Đurovskog - Mario, javio se iz Tajlanda. U carstvu noćnog života i predivnih plaža već više od deceniju je njegov porodični dom, a trenutno je posvećen i uspešno obavlja trenerski posao. Mario nije zaboravio korene, kao ni bivši šef struke Partizana Miodrag Ješić, kojeg zatičemo na Maldivima. Takođe bivši Partizanovac Vuk Rašović priseća se da je lani u Dubaiju domaćinima ponosno demonstrirao tradicionalni srpski običaj kucanja jajima.

Miodrag Ješić (Maldivi):

Igrači, slobodni ste za Vaskrs

Šef struke Mazije sa Maldiva Miodrag Ješić (63) dočekaće veliki praznik u ostrvskom raju.

- Jeste neobična lokacija za proslavu Vaskrsa. Srećom, tu je nekoliko naših zemljaka, pa ćemo ga obeležiti. Ma snaći ćemo se nekako i ofarbaćemo jaja, sačuvaćemo tradiciju. Naravno da će biti kucanja, nema šta da se dogovaramo, zna se kada je Vaskrs. Slavio sam ga i u Kuvajtu i Emiratima. Dobra stvar je što mi, treneri, određujemo kada će biti slobodan dan, pa moji igrači i nisu svesni da će se odmarati za sprski praznik. Takođe, dobiće slobodno i za ramazan. Oba praznika poštujemo - poručuje Ješić.

 

Vuk Rašović (Dubai):

Arapima je zanimljivo kucanje jajima

Trenera saudijske El Fejhe Vuka Rašovića (49) Vaskrs je prošle godine zatekao u prebogatom Dubaiju.

- Obeležio sam praznik kako dolikuje. Naravno da je bilo ofarbanih jaja i kucanja. Sve je bilo prema našim tradicionalnim običajima, a sa mnom su bili i članovi mog stručnog štaba. Arapima je najviše bilo zanimljivo kucanje jajima, pa su se i oni priključili takmičenju - priseća se Rašović.

Republika

Foto: Starsport

Vuk Rašović

 

Mario Đurovski (Tajland):

Pozitivna energija i čuvanje tradicije

Tajlandski fudbalski velikan Muangtong iz Bangkoka već dve sezone s klupe predvodi perspektivni stručnjak Mario Đurovski (36), koji je prethodno, kao igrač, među navijačima stekao status klupske ikone.

- Pošto imam dvoje dece, Karla i Bjanku, od četiri i šest godina, Vaskrs i Božić su bitne stvari za njihovo odrastanje. Želimo da znaju o našoj kulturi i običajima. To je dan kada uživamo da farbamo jaja, da se kucamo, a postoji i takmičarski duh. Najviše voli da pobeđuje sin, kao, uostalom, i njegov tata. Vaskrs, kao praznik, ostao mi je urezan još dok sam bio klinac, to je jedan od najlepših dana u godini. Tako su me roditelji vaspitali. Taj dan, čak iako smo u zemlji gde je 95 odsto budista, u mojoj porodici zaista odiše posebnom vrstom pozitivne energije - otkriva Mario.

Andrić: Zapaliću sveću u Zagrebu

Drugi strelac zagrebačkog Dinama Komnen Andrić proslaviće praznik u hrvatskoj prestonici.

- Postio sam na Veliki petak. To se nikada nije dovodilo u pitanje, čak ni prethodnih godina, kada sam igrao u Žalgirisu. Ove godine biće mi tu porodica, pa ćemo farbati jaja. Sve će biti isto kao da smo u Srbiji. Tu je i Makedonac Stefan Ristovski, pa ćemo zajedno proslaviti Vaskrs. Dosta vremena provodimo zajedno i svaki pravoslavni praznik obeležimo kako dolikuje. Žene i deca će biti zaduženi za farbanje jaja, a mi ćemo se pobrinuti oko pripreme gozbe, ribe i roštilja. U centru Zagreba ima pravoslavna crkva i kad god je neki praznik ili kad osetim potrebu, ja odem, zapalim sveću i pomolim se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading